Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dżem cytrynowy z cukinii

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 2,5 kg
cukier 0,5 kg
galaretka cytrynowa 2
sok z cytryny
skórka z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: dżem cytrynowy z cukinii

Obraną i pokrojoną cukinię umieszczamy w garnku, podlewamy wodą - około pół szklanki i gotuję do miękkości, co jakiś czas mieszając.
Gdy kawalki cukini są miękkie, gotują się około 40-50 minut, zblendować je i zmiksować na gładką masę. Dodać cukier, galaretki, wymieszać. Dodać skórkę i sok z cytryny. Gotować wszystko razem około godziny.
Gorące nakładać do słoików i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdow 26.10.2016 21:18
mniam, mniam ;]
sezamek 26.10.2016 16:23
fajny dżem :) Ja robię bez galaretki, bo galaretka nie powinna być gotowana.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak