Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem brzoskwiniowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brzoskwinie 1 kg
cukier 400 g
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem brzoskwiniowy

Kroki postępowania

1
Umyte brzoskwinie włóż do wrzącej wody na ok. 3 minuty.
Krok 1 - Dżem brzoskwiniowy foto
2
Sparzone owoce, obierz ze skórki i pozbądź się pestek. Pokrój na mniejsze cząstki, dodaj cukier i sok z całej cytryny.
Krok 2 - Dżem brzoskwiniowy foto
3
Całość dokładnie rozmieszaj blenderem, aż nie będzie cząstek owoców.
Krok 3 - Dżem brzoskwiniowy foto
4
Postaw na piecu, mieszaj gdy zauważysz pęcherzyki powietrza. Od momentu zagotowania, gotuj jeszcze ok. 40 minut cały czas mieszając, żeby go nie przypalić (im dłużej gotujesz tym będzie gęstszy).
Krok 4 - Dżem brzoskwiniowy foto
5
Jeszcze gorący dżem nalewaj do słoiczków. Najpierw po łyżce, żeby słoiczki się rozgrzały i nie pękły. Nalewaj dżem, wytrzyj górę słoika i dokładnie zakręć. Ustaw do góry dnem i przykryj ściereczką, żeby trzymały temperaturę.
Krok 5 - Dżem brzoskwiniowy foto
6
Pozostaw je tak do wystygnięcia. Następnie odkryj ściereczkę i sprawdź "czy chwyciły" denko. Jeżeli odskakuje po naciśnięciu, musimy spasteryzować. Jeżeli nie odskakuje, nasz dżem jest gotowy :)
Krok 6 - Dżem brzoskwiniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

R'n'G Kitchen 02.09.2014 13:16
Uwielbiam domowe przetwory
Alina Mysan 01.09.2014 22:59
Super! Ładnie wygląda.
barbara11561 01.09.2014 22:18
bardzo lubię domowe dżemy:)
Gracer 01.09.2014 20:19
super dżemik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak