Dżem brzoskwiniowy

Dżem brzoskwiniowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brzoskwinie

    3 kg
  • cukier

    1 kg
  • żelfix

    2 opakowania
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Dżem brzoskwiniowy

Brzoskwinie dokładnie myjemy, obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy skórkę i pestki. Brzoskwinie przekładamy do rondla, delikatnie dusimy by puściły odrobinę soku i dusimy pod przykryciem do całkowitego rozpadnięcia się owoców. Dodajemy dżemfix oraz cukier, dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Dżem miksujemy. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików. Odwracamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Dżem podajemy do słodkich bułeczek, do deserów, jako nadzienie do drożdżówek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat