Dżem brzoskwiniowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brzoskwinie

    1,5 kilo
  • żelfix

    1,5 opakowania
  • cukier kryształ

    500 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brzoskwinie umyć, obrać, przekroić na połówki i wyjąć pestki. Wszystkie owoce pokroić na malutkie kawałeczki i wrzucić do garnka z grubym dnem. Zagotować i dosypać Żelfix i ponownie zagotować.

Wsypać cukier kryształ i gotowac, aż owoce się rozgotuja, ale pozostaną małe kawałeczki. Gorący dżem nakładac do przygotowanych wcześniej słoiczków i od razu pozakręcać, postawić do góry dnem i zostawić tak, aż ostygną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
czekoladka_m 18.08.2012 17:00
Na moim drzewku niestety w tym roku nie było ani jednej brzoskwinki, więc nie robiłam dżemu:( Ale Ci go zazdroszczę:):):)
niedozywiona 18.08.2012 16:35
uwieelbiam dżem brzoskwiniowy. ile bym dała za sloiczek takiego własnej roboty ;x

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat