Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem borówkowy z dynią

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

borówki 1 kg
miąższ z dyni 30 dag
cukier 65 dag
woda 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem borówkowy z dynią

Wykonanie:
Borówki sparzyć wrzątkiem, przepłukać zimną wodą, odsączyć. Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wodę zagotować z cukrem, dodać dynię, gotować kilka minut, następnie wsypać borówki. Smażyć, stale mieszając aż owoce staną się szkliste i odpowiedniej konsystencji. Dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem. Do dłuższego przechowywania pasteryzować przez 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak