Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem aroniowo-jagodowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

aronia 1 kg
jagody 1 kg
cukier 0,5 kg
sok z cytryny 5 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem aroniowo-jagodowy

Aronie oraz jagody dokładnie myjemy i czyścimy. Używamy tylko całych i świeżych, niezbitych owoców. Wrzucamy na patelnię, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu. Mieszamy cały czas owoce. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić a owoce powinny wypuścić swój prawdziwy sok. Wyciskamy sok z cytryny i gotujemy. Proces powinien trwać około 70-80 minut. Jak dżem zrobi się gęsty to wlewamy do wyparzonych słoików. Zamykamy szczelnie słoiki i odwracamy do góry dnem i czekamy do całkowitego wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 28.10.2015 20:49
Pyszny dżemik :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak