Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowy chleb na drożdżach

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

puree z dyni 150 g
mąka pszenna typ 500 300 g
mleko 2% 150 ml
drożdże suche 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowy chleb na drożdżach

Mieszamy razem suche składniki. Dodajemy puree z dyni i mieszamy drewnianą łyżką. Mleko podgrzewamy do 36 st. i wlewamy do suchych składników. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy chwilę rękoma. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, oprószamy je mąką i wyrabiamy 2-3 minuty, po czym przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy keksówki o wymiarach około 13x23 cm. [Ja miałam tylko formę o wymiarach 11x30 cm, więc chlebek wyszedł niski i długi.] Przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut, żeby ciasto znów wyrosło. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 220 st. piekarnika na środkowy poziom i pieczemy przez 30-35 minut. Na 10 minut przed końcem temperaturę zmniejszamy na 190 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

W poszukiwaniu inspiracji 05.02.2015 15:03
Kolorowa - ja od niedawna też ;) Teraz się przymierzam zrobić czekoladowy.
Kolorowa 27.01.2015 21:10
uwielbiam domowe chleby ;)
ilka01 27.01.2015 18:23
super pomysł :)
Konczi 27.01.2015 15:39
wygląda znakomicie
Monika-twin 27.01.2015 14:52
REWELACJA.
jasiek 27.01.2015 13:27
dyniowego nie jadłem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak