Dyniowe pankejki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    2 szt.
  • cukier

    1/2 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • puree z dyni

    250 g
  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mleko

    1 szklanka
  • masło

    1,5 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dyniowe pankejki  foto
Masło roztapiamy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i szczyptę soli, ucieramy mikserem.
Krok 2 - Dyniowe pankejki  foto
Następnie dodajemy dyniowe puree, roztopione masło i miksujemy.
Krok 3 - Dyniowe pankejki  foto
Kolejno dodajemy na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, aż powstanie gęste ciasta, troszkę gęstsze od ciasta naleśnikowego.
Krok 4 - Dyniowe pankejki  foto
Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką ciasto formując okrągły kształt. Placuszki smażymy na małym ogniu na rumiano z obu stron. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego ;)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kolorowa 20.11.2014 20:47
świetny przepis !
Triss 20.11.2014 20:42
Świetne placuszki. ;)
ania2610 20.11.2014 19:23
piękny kolor, pyszniutkie
caralajna 20.11.2014 18:22
bardzo apetyczne
BernadettaP 20.11.2014 17:59
Całą górę ich nasmażyłaś :)
jola91 20.11.2014 16:02
Ale puszyste :)
Grazyna0211 20.11.2014 12:24
pyszne śniadanie
Mniam 20.11.2014 11:36
Wszyscy w domu lubimy te placuszki, a szczególnie dzieci :) nawet z dynią :)
Wiktoria29 20.11.2014 10:05
piękne, złote, bardzo apetyczne
Ali 20.11.2014 07:51
Pyszne jedzonko :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat