Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe knedle ze szpinakiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

dynia 350 g
ziemniaki 400 g
jajko 1
mąka pszenna 230 g
mąka ziemniaczana 4 łyżki
sól
oliwa

Farsz:

szpinak mrożony 300 g
cebula 1
ząbek czosnku 1
masło 2 łyżki
ser feta 60 g
sól i pieprz

Zasmażka:

szynka wędzona 150 g
cebula 1
ząbek czosnku 1
masło 2 łyżki
sól i pieprz

Porada

Dyniowe kluseczki nadziewane farszem szpinakowym z wyrazistą nutą aromatycznego czosnku, okraszone smażoną kiełbaską i pachnącą cebulką to świetny pomysł dla fanów knedli w wydaniu wytrawnym.

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe knedle ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż dynia będzie miękka. Po tym czasie dynię wystudzić i zblendować do postaci gładkiego puree.
Krok 1 - Dyniowe knedle ze szpinakiem foto
2
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę.
Krok 2 - Dyniowe knedle ze szpinakiem foto
3
Farsz:
Na maśle przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać rozmrożony szpinak i całość chwilę smażyć. Następnie dodać pokruszoną fetę, doprawić solą i pieprzem.
Krok 3 - Dyniowe knedle ze szpinakiem foto
4
Do miski przełożyć mąki, jajko, puree z dyni, ziemniaki i szczyptę soli, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około 18-20 kawałków). Następnie każdy z kawałków spłaszczyć , nałożyć na środku farsz, zlepić i uformować kulkę. Uformowane knedle odkładać na posypanej mąką stolnicy.
Krok 4 - Dyniowe knedle ze szpinakiem foto
5
W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia.
Krok 5 - Dyniowe knedle ze szpinakiem foto
6
Wędlinę, cebulę i czosnek drobno pokroić, przesmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Ugotowane knedle podawać okraszone zasmażką.
Krok 6 - Dyniowe knedle ze szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marcepanowy kącik 09.12.2016 12:36
to coś dla mnie :)
Edith85 01.11.2016 11:33
Super pomysł
Wiesława1 01.11.2016 11:32
Wyglądają pysznie
Madzai 01.11.2016 11:22
Wow super :)
ben-ka 01.11.2016 10:19
O ! ciekawie to wymyśliłaś.
Ewelina1991 01.11.2016 09:55
ciekawy przepis
MałaMi89 31.10.2016 23:59
Świetny pomysł na obiad!
halina17 31.10.2016 20:11
Smaczne knedle
noninka77 31.10.2016 20:07
Takich knedli to jeszcze nie jadłam!
Renataj 31.10.2016 20:06
Interesujący i apetyczny pomysł:)
KORAL 31.10.2016 19:37
Muszą cudownie smakować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak