Dyniowe drożdżówki z śliwką

Dyniowe drożdżówki z śliwką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka pszenna

    1 kg
  • mleko

    1 i 1/3 szklanki
  • margaryna

    250 gram
  • drożdże świeże

    10 dag
  • cukier

    1 szklanka
  • jajka

    5 sztuk
  • puree z dyni

    1 szklanka
  • sól

    szczypta

DODATKOWO

  • jajko

    do smarowania ciasta
  • śliwki węgierki

    do nadzienia

CYNAMONOWA KRUSZONKA

  • mąka

    6 łyżek
  • cukier

    5 łyżek
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • margaryna

    7 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dyniowe drożdżówki z śliwką foto
CIASTO:DROŻDŻÓWKI:
Mleko delikatnie podgrzewamy. Do letniego dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz około 0,5 szklanki mąki. Dodane składniki dokładnie łączymy z mlekiem, by nie było grudek. Rozczyn pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
Między czasie margarynę rozpuszczamy i delikatnie studzimy. Przed dodaniem do ciasta powinna być letnia.
Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier, dynię oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ilość dodanej mąki jest zależna od gęstości dyniowego puree.
Krok 2 - Dyniowe drożdżówki z śliwką foto
Dyniowe ciasto drożdżowe, tak jak tradycyjne wyrabiamy około 15-20 minut. W połowie dodajemy do niego tłuszcz. Gotowe ciasto, takie, które odchodzi od dłoni przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czas jego wyrastania to około 60 minut.
Krok 3 - Dyniowe drożdżówki z śliwką foto
W trakcie jak ciasto wyrasta przygotowujemy owoce i kruszonkę.
OWOCE: Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy i usuwamy w nich pestki.
KRUSZONKA: Składniki posypki umieszczamy w misce. W dłoniach rozcieramy je do uzyskania kruszonki.
Krok 4 - Dyniowe drożdżówki z śliwką foto
Wyrośnięte ciasto dyniowe wykładamy na stolnicę, wcześniej oprószoną mąką. Ciasto wałkujemy na grubość około 2 cm. Z rozwałkowanego, za pomocą szklanki lub kubka wycinamy koła. Uformowane bułeczki przekładamy na blaszkę i pozostawiamy do wyrośnięcia. W wyrośniętych wykonujemy wgłębienia.
Krok 5 - Dyniowe drożdżówki z śliwką foto
Brzegi drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ich środki wypełniamy przygotowanymi owocami.
Drożdżówki dekorujemy, posypując je kruszonką. Tak przygotowane pozostawiamy do wyrośnięcia, po czym pieczemy je około 20 minut do zrumienienia (w 180°C).
Gotowe studzimy i podajemy.
Jadwiga/Jaga85
Choć zazwyczaj drożdżówki piekę z 0,5 kilograma mąki, przy tych robię wyjątek. Są tak pyszne, że rozchodzą się błyskawicznie, a 1 kg mąki to w cale nie tak dużo:).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

01.12.2016 00:57
Super wypiek.

Patrycja33

30.11.2016 13:48
Smakowite buleczki :)

ada.la

30.11.2016 11:26
doskonała prezentacja wykonanych drożdżówek

Franciszek

30.11.2016 11:18
piękne drożdżówki

AZgotuj

30.11.2016 11:09
śliczne :)

olkaaa

30.11.2016 11:08
muszę spróbować

Anna Jeziorna

30.11.2016 11:02
mmmm, pychota!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat