Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe drożdżówki z śliwką
Kroki postępowania
Mleko delikatnie podgrzewamy. Do letniego dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz około 0,5 szklanki mąki. Dodane składniki dokładnie łączymy z mlekiem, by nie było grudek. Rozczyn pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
Między czasie margarynę rozpuszczamy i delikatnie studzimy. Przed dodaniem do ciasta powinna być letnia.
Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier, dynię oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ilość dodanej mąki jest zależna od gęstości dyniowego puree.
OWOCE: Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy i usuwamy w nich pestki.
KRUSZONKA: Składniki posypki umieszczamy w misce. W dłoniach rozcieramy je do uzyskania kruszonki.
Drożdżówki dekorujemy, posypując je kruszonką. Tak przygotowane pozostawiamy do wyrośnięcia, po czym pieczemy je około 20 minut do zrumienienia (w 180°C).
Gotowe studzimy i podajemy.