Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe drożdżówki z śliwką

5.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 1 kg
mleko 1 i 1/3 szklanki
margaryna 250 gram
drożdże świeże 10 dag
cukier 1 szklanka
jajko 5 sztuk
puree z dyni 1 szklanka
sól szczypta

DODATKOWO

jajko do smarowania ciasta
śliwki węgierki do nadzienia

CYNAMONOWA KRUSZONKA

mąka 6 łyżek
cukier 5 łyżek
cynamon Prymat 1 łyżeczka
margaryna 7 dag

Porada

Choć zazwyczaj drożdżówki piekę z 0,5 kilograma mąki, przy tych robię wyjątek. Są tak pyszne, że rozchodzą się błyskawicznie, a 1 kg mąki to w cale nie tak dużo:).

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe drożdżówki z śliwką

Kroki postępowania

1
CIASTO:DROŻDŻÓWKI:
Mleko delikatnie podgrzewamy. Do letniego dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz około 0,5 szklanki mąki. Dodane składniki dokładnie łączymy z mlekiem, by nie było grudek. Rozczyn pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
Między czasie margarynę rozpuszczamy i delikatnie studzimy. Przed dodaniem do ciasta powinna być letnia.
Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier, dynię oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ilość dodanej mąki jest zależna od gęstości dyniowego puree.
Krok 1 - Dyniowe drożdżówki z śliwką foto
2
Dyniowe ciasto drożdżowe, tak jak tradycyjne wyrabiamy około 15-20 minut. W połowie dodajemy do niego tłuszcz. Gotowe ciasto, takie, które odchodzi od dłoni przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czas jego wyrastania to około 60 minut.
Krok 2 - Dyniowe drożdżówki z śliwką foto
3
W trakcie jak ciasto wyrasta przygotowujemy owoce i kruszonkę.
OWOCE: Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy i usuwamy w nich pestki.
KRUSZONKA: Składniki posypki umieszczamy w misce. W dłoniach rozcieramy je do uzyskania kruszonki.
Krok 3 - Dyniowe drożdżówki z śliwką foto
4
Wyrośnięte ciasto dyniowe wykładamy na stolnicę, wcześniej oprószoną mąką. Ciasto wałkujemy na grubość około 2 cm. Z rozwałkowanego, za pomocą szklanki lub kubka wycinamy koła. Uformowane bułeczki przekładamy na blaszkę i pozostawiamy do wyrośnięcia. W wyrośniętych wykonujemy wgłębienia.
Krok 4 - Dyniowe drożdżówki z śliwką foto
5
Brzegi drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ich środki wypełniamy przygotowanymi owocami.
Drożdżówki dekorujemy, posypując je kruszonką. Tak przygotowane pozostawiamy do wyrośnięcia, po czym pieczemy je około 20 minut do zrumienienia (w 180°C).
Gotowe studzimy i podajemy.
Krok 5 - Dyniowe drożdżówki z śliwką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.12.2016 00:57
Super wypiek.
Patrycja33 30.11.2016 13:48
Smakowite buleczki :)
ada.la 30.11.2016 11:26
doskonała prezentacja wykonanych drożdżówek
Franciszek 30.11.2016 11:18
piękne drożdżówki
AZgotuj 30.11.2016 11:09
śliczne :)
olkaaa 30.11.2016 11:08
muszę spróbować
Anna Jeziorna
Anna Jeziorna 30.11.2016 11:02
mmmm, pychota!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak