Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe drożdżówki z serem lub dżemem wiśniowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 500 gram
mleko 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
drożdże suche 1 opakowanie
sól szczypta
puree z dyni ok. 100 gram
margaryna 1/2 kostki
żółtko jajek 3 sztuki
białko 2 sztuki
mleko do smarowania

Nadzienie serowe

twaróg 250 gram
żółtko jajek 1 sztuka
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie

Dodatkowo

dżem wiśniowy gęsty (opcjonalnie)

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe drożdżówki z serem lub dżemem wiśniowym

Kroki postępowania

1
Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli, cukier, drożdże, puree z dyni, żółtka i białka.
Krok 1 - Dyniowe drożdżówki z serem lub dżemem wiśniowym foto
2
Następnie stopniowo dolewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Ponownie zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
Krok 2 - Dyniowe drożdżówki z serem lub dżemem wiśniowym foto
3
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie serowe. Twaróg razem z cukrami i żółtkiem umieszczamy w malakserze i miksujemy na pastę.
Krok 3 - Dyniowe drożdżówki z serem lub dżemem wiśniowym foto
4
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3-4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawamy dowolnej wielkości prostokąty.
Na jednym brzegu umieszczamy po łyżce masy twarogowej i/lub dżemu wiśniowego. Z drugiej strony mniej więcej od połowy długości nacinamy prostokąty 4 razy.
Krok 4 - Dyniowe drożdżówki z serem lub dżemem wiśniowym foto
5
Każdy z nich zwijamy i układamy na wyłożonej folią aluminiową blasze łączeniem do dołu. Odstawiamy na ok. 15 minut, po czym smarujemy je mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut.
Jeszcze gorące lukrujemy lub oprószamy cukrem pudrem.
Krok 5 - Dyniowe drożdżówki z serem lub dżemem wiśniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 08.11.2015 12:14
zabieram doi ulubionych
Ada-Gaba 08.11.2015 10:48
znakomite bułeczki, ciekawy przepis
cukiereczek 08.11.2015 10:32
ależ one apetycznie wyglądają
Krystyna32 08.11.2015 10:24
bardzo apetyczne
Justi2401 08.11.2015 09:56
Wyglądają pięknie :)
Ewelina1991 08.11.2015 09:55
świetny przepis!!
Pani Domu 08.11.2015 09:36
piękne bułeczki
Aleksandra/Olcia 08.11.2015 08:49
piękny kolor
pestka 08.11.2015 08:29
pyszny deser
Maridka19 08.11.2015 08:22
Pysznie się prezentują :)
Habibi 08.11.2015 01:40
dynia nadaje pięknego koloru :)
Ewa Wojtaszko 07.11.2015 22:11
na pewno smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak