Dyniowa z lanymi kluskami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    1 mała
  • mleko

    1 l
  • sól

  • jajka

    3 sztuki
  • mąka

    4 łyżki
  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dyniowa z lanymi kluskami foto
1. Dynię należy obrać i pokroić na kawałki. Przekładamy ją do garnka i zalewamy wodą, tak aby się przykryła. Gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Krok 2 - Dyniowa z lanymi kluskami foto
2. Dynę odcedzamy na sitko zostawiając nieco wody na dnie garnka. Ugotowaną dynię rozdrabniamy widelcem. Można mikserem, ale wtedy będzie bardzo rzadka.
Krok 3 - Dyniowa z lanymi kluskami foto
3. Robimy kluski lane. Jajka rozbijamy z mąką, tak aby powstało ciasto bez grudek. Nieco gęstsze od ciasta na naleśniki.
Krok 4 - Dyniowa z lanymi kluskami foto
4. mleko należy zagotować z dwiema łyżkami cukru. Do gotującego mleka wlewamy strumieniem ciasto na kluski i energicznie mieszamy widelcem, aż powstaną widoczne kluseczki.
Krok 5 - Dyniowa z lanymi kluskami foto
5. Do mleka z kluskami przekładamy dynię i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy cukrem lub solą, jak to woli. Nakładamy na talerze.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 03.04.2014 15:00
Dobra zupa.
Katarzyna/kate1980 09.10.2013 19:26
uwielbiam tę zupkę
Magula 03.10.2013 10:08
Zupę z dyni wczoraj gotowałam pierwszy raz i była pyszna, Twoja napewno też taka jest
Ania321 03.10.2013 09:22
takiej jeszcze nie jadłam :)
gosia561 03.10.2013 00:28
doskonała ale ja dodała bym jeszcze coś ostrego

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat