Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowa z lanymi kluskami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1 mała
mleko 1 l
sól
jajko 3 sztuki
mąka 4 łyżki
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowa z lanymi kluskami

Kroki postępowania

1
1. Dynię należy obrać i pokroić na kawałki. Przekładamy ją do garnka i zalewamy wodą, tak aby się przykryła. Gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Krok 1 - Dyniowa z lanymi kluskami foto
2
2. Dynę odcedzamy na sitko zostawiając nieco wody na dnie garnka. Ugotowaną dynię rozdrabniamy widelcem. Można mikserem, ale wtedy będzie bardzo rzadka.
Krok 2 - Dyniowa z lanymi kluskami foto
3
3. Robimy kluski lane. Jajka rozbijamy z mąką, tak aby powstało ciasto bez grudek. Nieco gęstsze od ciasta na naleśniki.
Krok 3 - Dyniowa z lanymi kluskami foto
4
4. mleko należy zagotować z dwiema łyżkami cukru. Do gotującego mleka wlewamy strumieniem ciasto na kluski i energicznie mieszamy widelcem, aż powstaną widoczne kluseczki.
Krok 4 - Dyniowa z lanymi kluskami foto
5
5. Do mleka z kluskami przekładamy dynię i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy cukrem lub solą, jak to woli. Nakładamy na talerze.
Krok 5 - Dyniowa z lanymi kluskami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.04.2014 15:00
Dobra zupa.
Katarzyna/kate1980 09.10.2013 19:26
uwielbiam tę zupkę
Magula 03.10.2013 10:08
Zupę z dyni wczoraj gotowałam pierwszy raz i była pyszna, Twoja napewno też taka jest
Ania321 03.10.2013 09:22
takiej jeszcze nie jadłam :)
gosia561 03.10.2013 00:28
doskonała ale ja dodała bym jeszcze coś ostrego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak