Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowa szarlotka na cieście marchewkowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 4 szklanki
cukier dark muscavado 0,5 szklanki
margaryna 0,75 kostki
pestki dyni 0,5 szklanki
pestki słonecznika 0,25 szklanki
żółtko jajek 2 szt
smalec 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
marchew starta 0,5 szklanki
Nadzienie:
dynia 0,8 kg
jabłka 0,8 kg
cynamon 4 łyżeczki
cydr 1 szklanka
sok i skórka z pomarańczy 1 duża szt
Kwas cytrynowy Prymat 0,5 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
woda zimna 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowa szarlotka na cieście marchewkowym

Pestki dyni i słonecznika mielimy na mąkę, dodajemy do reszty składników i szybko zagniatamy ciasto (można wymieszać w robocie, marchewkę dodać na smaym końcu i wymieszać z ciastem ręcznie). Wkładamy do lodówki na ok 30 min. 3/4 ciasta wałkujemy i wykładamy nim blaszkę, podpiekamy ok 20 min w temp. 170 st
Obraną dynię i jabłka kroimy w drobną kostkę, dodajemy sok z pmarańczy i dusimy na małym ogniu, aż będą miękkie. (pod koniec dodajemy skórke starta z pomarańczy)Blendujemy. Do musu dolewamy cydr i wsypujemy cynamon, dusimy chwilę, aby nadmiar płynu odparował. Do gorącego musu dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.(gdy za mało słodkie - dodajemy odrobinę cukru)
Masę wykładamy na podpieczone ciasto. Z pozostałego ciasta robimy kratkę na wierzch.
Pieczemy ok. 45 min w temp 170 st.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 12.11.2013 09:52
Rzeczywiście, wygląda pięknie :)
usmiech 11.11.2013 21:12
wygląda efektownie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak