Dynia z orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    1\\2 kg
  • cukier

    1\\2 szkl
  • migdały

    1,5 szkl
  • bita śmietana

  • orzechy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Dynię obrać, usunąć ziarna i białe włókna, pokrajać w małą kostkę.
2. W małym wysokim garnku układać warstwami dynię, posypując cukrem z orzechami.
3. Wlać tyle wody, aby tylko przykryła zawartość garnka.
4. Zagotować pod przykryciem, zmniejszyć płomień, dusić na małym ogniu, aż dynia wchłonie wodę, około 45 min.
5. Odstawić do wystygnięcia.
6. Podawać posypaną orzechami z bitą śmietaną lub lekko osłodzoną śmietanką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zoso 11.07.2012 23:37
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat