Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia faszerowana czarnym ryżem

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1,5 kg
mięso mielone wołowe 0,5 kg
ryż czarny 1 szklanka
cebula 2 szt
ser żółty 15 dkg
kozieradka 1 szczypta
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
sól
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia faszerowana czarnym ryżem

Kroki postępowania

1
Ugotować czarny ryż: zalać wodą w proporcjach 1:2 i gotować ok 30 minut. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Wymieszać razem ryż, surowe mięso mielone oraz cebulkę i starty żółty ser. Doprawić kozieradką, curry, ostrą papryką i solą.
Krok 1 - Dynia faszerowana czarnym ryżem foto
2
Dynie umyć a następnie odciąć wierzch. Wydrążyć – usunąć pestki.
Krok 2 - Dynia faszerowana czarnym ryżem foto
3
Napełnić farszem a potem farsz zakryć odciętym wierzchem. Umieścić przygotowaną dynię w naczyniu żaroodpornym, podlać szklanką wody i wstawić do piekarnika.
Krok 3 - Dynia faszerowana czarnym ryżem foto
4
Piec w temperaturze ok. 160 stopni przez ponad godzinę. Przez pierwsze 40 minut pod przykryciem, a potem bez przykrycia. Polecam.
Krok 4 - Dynia faszerowana czarnym ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Urszula Świeca 28.04.2016 22:49
Fajny przepis.))
Ania321 28.04.2016 20:27
ciekawy przepis :)
benka 28.04.2016 20:10
Muszę kupić czarny ryż i wypróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak