Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia do słoika

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

miąższ z dyni 1 kg
skórka z cytryny
Goździki całe Prymat 4 sztuki
Cynamon cały Prymat 2 kawałki

ZALEWA

woda 1 litr
cukier trzcinowy 60 dkg
ocet 10 % 100 mililitrów
sól 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia do słoika

Obrana dynię, pozbawić pestek, pokroić w kostkę.
Cytrynę wyszorować, obrać
Wlać wodę do garnka, dodać 40 dkg cukru, ugotować lukier.
do każdego słoika włożyć kawałek cynamonu, goździki, kawałek skórki cytryny.
Do gotującego się lukru, wkładać małymi partiami dynię, gotować 5 minut. Wyjmować dynię łyżką cedzakową, przekładać do czystych słoików.
Po ugotowaniu wszystkich kawałków dyni, do lukru dodać resztę składników, zalewy i zagotować.
Do każdego słoika włożyć, goździki, skórkę cytryny, i kawałek cynamonu, Zalać gorącą marynatą, zakręcić słoik, odstawić do wystudzenia.
Pasteryzować 20 minut. SMACZNEGO!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia 82 03.09.2015 22:34
Uwielbiam dynię marynowaną:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak