Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwukolorowy z masą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTA

jajko 6 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mąka 35 dag
cukier 30 dag
kakao 2 łyżki
olej 1 szklanka +2 łyżki
woda 6 łyżek

MASA

mleko 1/2 litra
cukier 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka 2 łyżki
cukier wanilinowy 2 opakowania
żółtko jajek 4 sztuki
margaryna 1 sztuka
kakao do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Dwukolorowy z masą

Jajka ubijamy z cukrem, olejem oraz wodą. Następnie dodajemy przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część pozostawiamy bez dodatków, a do drugiej dodajemy kakao.

Na wysmarowaną formę wykładamy ciasto ciemne, na to delikatnie ciasto jasne. Pieczemy około 40-45 min. Sprawdzamy patyczkiem( ma być suchy).

Większą część mleka gotujemy, a w mniejszej rozprowadzamy obie mąki cukry wanilinowe oraz żółtka. Do gotującego mleka dodajemy rozmieszane żółtka i zagotowujemy ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Odstawiamy do wystygnięcia.

Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy wystudzoną masę i ucieramy na jednolity krem. Na zimny placek rozkładamy masę i posypujemy kakao lub startą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak