Dwukolorowy jabłecznik

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • mąka pełnoziarnista

    1/2 szklanki
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    30 gram
  • palma

    100 gram
  • mleko

    3 łyżki
  • kakao

    2 łyżeczki
  • masło

    1 łyżka
  • jabłka prażone

    60-70 dkg
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dwukolorowy jabłecznik foto
Tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Dno posmarować masłem i posypać 1 łyżką cukru. Wyłożyć na to jabłka.
Krok 2 - Dwukolorowy jabłecznik foto
Palmę zagnieść z obiema mąkami, cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i jajkami.
Krok 3 - Dwukolorowy jabłecznik foto
Połowę ciasta wyłożyć \"plackami\" na jabłka.
Krok 4 - Dwukolorowy jabłecznik foto
Do reszty ciasta dodać mleko i kakao, wymieszać i wyłożyć między jasne ciasto.
Krok 5 - Dwukolorowy jabłecznik foto
Wyrównać powierzchnię.
Krok 6 - Dwukolorowy jabłecznik foto
Piec w 180 stopniach przez 40-45 minut. Po upieczeniu odpiąć obręcz tortownicy i wyłożyć ciasto na talerz tak, żeby jabłka były u góry.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 15.04.2013 21:20
super ciacho!
Natalia/tubisiek 22.07.2012 17:31
takiego jeszcze nie próbowałam ale smakowicie wygląda :)
Weronika_eM 20.01.2012 13:57
pycha
BernadettaP 01.01.2012 10:31
Piękny i smaczny !
Sroczka 01.01.2012 00:45
przepyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat