Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dwukolorowa babka

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 180 gr
masło 150 gr
olej 4 łyżki
jajko 3 szt
cukier 150 gr
cukier waniliowy 1 szt
ocet 0,5 łyżeczki
proszek do pieczenia 1,2 łyżeczki
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: dwukolorowa babka

Żółtka oddzielić od białek.Cukier,cukier waniliowy,masło i żółtka utrzeć na pulchną masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem,ocet i olej i ucierać aż składniki się połączą.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na dwie części,pierwszą wyłożyć do podłużnej formy(keksówki) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Do drugiej części ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać,wyłożyć na jasne ciasto.
Piec około 40 minut w temp.180st.
Ciasto po wystudzeniu można polać czekoladową polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriko 20.10.2013 09:36
pyszna babeczka
malaczarna23 20.10.2013 09:27
uwielbiam taką babkę
monisia1977 20.10.2013 08:32
fajnie wygląda
Małgorzata9 19.10.2013 21:23
wygląda apetycznie
gosia1988 19.10.2013 21:20
na pewno pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak