Duże rurki nadziane ryżem, marchewką i grzybami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    150 g
  • pieczarki

    200 g
  • kurki

    150 g
  • marchew

    2 szt
  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • białka

    do posmarowania
  • cebula

    1/2 szt
  • olej do smażenia

  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • masło

    do posmarowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Duże rurki nadziane ryżem, marchewką i grzybami foto
Z gazety o wymiarach 20x30 cm formujemy rulon na kształt rurki. Sklejamy taśmą.
Krok 2 - Duże rurki nadziane ryżem, marchewką i grzybami foto
Owijamy dokładnie folią aluminiową. Smarujemy masłem.

Krok 3 - Duże rurki nadziane ryżem, marchewką i grzybami foto
Rozwijamy ciasto francuskie. Wzdłuż szerszej części wycinamy 2 cm paski.

Krok 4 - Duże rurki nadziane ryżem, marchewką i grzybami foto
Owijamy przygotowane duże rurki. Smarujemy białkiem. Ciasto pieczemy w 200*C przez 17 minut. Gorące zdejmujemy z rurki.
Krok 5 - Duże rurki nadziane ryżem, marchewką i grzybami foto
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ryż wraz z marchewką gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Krok 6 - Duże rurki nadziane ryżem, marchewką i grzybami foto
Cebule kroimy w drobna kosteczkę.
Krok 7 - Duże rurki nadziane ryżem, marchewką i grzybami foto
Kurki dokładnie czyścimy. Pieczarki kroimy w kosteczkę. Grzyby z cebulką smażymy na rozgrzanej patelni. Przyprawiamy sola i pieprzem.
Grzyby mieszamy z ryżem i marchewką. Farszem napełniamy upieczone rurki. Z podanych składników wychodzą 4 rurki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
turkus3 13.11.2014 11:21
nigdy nie słyszałam o wytrawnych rurkach - zawsze jadłam z kremem :-)
Margo1 10.10.2014 09:27
ciekawy przepis
gosia56 27.09.2014 14:18
pomysł super;)
VioletoweKucharzenie 22.09.2014 15:12
dziękuję za miłe komentarze:-)
Magula 22.09.2014 10:46
Ciekawe nadzienie
Aleksandra/Olcia 22.09.2014 09:20
fajny sposób na rurki
joanna30 22.09.2014 09:01
Świetny pomysł z tymi rurkami :)
Renataj 22.09.2014 08:31
Rewelacyjny pomysł- zarówno na danie jak i na rurki kiedy nie mamy formy.
engie23 22.09.2014 08:15
super przepis
Krystyna32 22.09.2014 07:26
apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat