Duszonki góralskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2 kg
  • marchewka

    0,75 kg
  • cebula

    0,5 kg
  • kapusta

    1 szt
  • kalafior

    1 szt
  • brokuł

    1 szt
  • schab bez kości

    1,5 kg
  • kiełbasa

    0,5 kg
  • boczek wędzony

    30 dag
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Duszonki góralskie foto
Wszystkie warzywa obieramy, ziemniaki, marchewkę i kiełbasę kroimy w grubsze plastry, cebule w talarki, kalafior i brokuła dzielimy na różyczki. Boczek wędzony kroimy w grubszą kostkę. Większe liście z kapusty ściągamy bo będą nam potrzebne do wyłożenia dna i boków garka, pół kapusty kroimy. Do duszonek możemy dać każde mięso np. żeberka, schab udka z kurczaka, piersi z kurczaka, karkówkę, ja robiłam ze schabem. Wszystkie składniki mieszamy w misce i doprawiamy solą i pieprzem. Soli i pieprzu trzeba dać trochę więcej bo wszystkie warzywa i mięso nam ją wciągnie.
Krok 2 - Duszonki góralskie foto
Wymieszane składniki przekładamy do specjalnego kociołka, dno i boki wykładamy liśćmi z kapusty które wcześniej odłożyliśmy. Danie można zrobić także w zwykłym garnku i w piekarniku ale to już nie jest ten smak.
Krok 3 - Duszonki góralskie foto
na wierzch kładziemy natkę pietruszki, selera i por i przykrywamy resztą liści z kapusty i zamykamy garnek.
Krok 4 - Duszonki góralskie foto
Garnek kładziemy na ognisku i dusimy około 3 godzin aż wszystko nam zmięknie co jakiś czas trzeba sprawdzić wykałaczką. Ważne żeby nie był za duży ogień bo się nam wszystko spali. Pod koniec duszenia jak wszystko będzie miękkie to garnek otwieramy żeby nam odparował nadmiar wody która się wydzieliła z warzyw.
Krok 5 - Duszonki góralskie foto
Tak wygląda danie po ugotowaniu.
Krok 6 - Duszonki góralskie foto
Życzymy smacznego!!! Najlepiej smakuje z zimnym piwkiem;P

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat