Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Duszone policzki wołowe

4.9
(215)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Delikatne mięso z duszonych policzków wołowych to jest coś pysznego. Mięso wołowe i chrzan żurawinowy to genialne połączenie spróbujcie!

Składniki:

Policzki wołowe
2 sztuki
mąka
3 łyżki
olej rzepakowy
do smażenia
cebula
2 sztuki
czosnek
3 ząbki
marchew
1 sztuka
seler naciowy
1 sztuka
wino czerwone wytrawne
200 mililitrów
rosół wołowy
1 litr
masło
1 łyżka
chrzan żurawinowy
1 słoik

Do smaku:

Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
ziele angielskie
Sklep Prymat
rozmaryn
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Do dekoracji:

zioła świeże
do dekoracji garść

Przepis i sposób przygotowania na: Duszone policzki wołowe

Policzki wołowe oczyszczamy i osuszamy, oprószamy mąką i smażymy dokładnie z każdej strony na złoty kolor.

W garnku na oleju z masłem smażymy pokrojone: cebule, czosnek, marchew, selera, następnie dodajemy mięso, przyprawy, wlewamy wino, rosół i dusimy do miękkości.

Gotowe policzki wyjmujemy, sos miksujemy i doprawiamy do smaku.

Mięso polewamy sosem, dodajemy chrzan z żurawiną i dekorujemy świeżymi ziołami.  

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

xxx 31.08.2024 12:05
Prosto, pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak