Duszone policzki wołowe

Duszone policzki wołowe

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Delikatne mięso z duszonych policzków wołowych to jest coś pysznego. Mięso wołowe i chrzan żurawinowy to genialne połączenie spróbujcie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Policzki wołowe

    2 sztuki
  • mąka

    3 łyżki
  • olej rzepakowy

    do smażenia
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • marchew

    1 sztuka
  • seler naciowy

    1 sztuka
  • wino czerwone wytrawne

    200 mililitrów
  • rosół wołowy

    1 litr
  • masło

    1 łyżka
  • chrzan żurawinowy

    1 słoik

Do smaku:

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • rozmaryn

  • pieprz czarny mielony

Do dekoracji:

  • zioła świeże

    do dekoracji garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Policzki wołowe oczyszczamy i osuszamy, oprószamy mąką i smażymy dokładnie z każdej strony na złoty kolor.

W garnku na oleju z masłem smażymy pokrojone: cebule, czosnek, marchew, selera, następnie dodajemy mięso, przyprawy, wlewamy wino, rosół i dusimy do miękkości.

Gotowe policzki wyjmujemy, sos miksujemy i doprawiamy do smaku.

Mięso polewamy sosem, dodajemy chrzan z żurawiną i dekorujemy świeżymi ziołami.  

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat