Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszone kalarepki z jarzynowym farszem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalarepki 4 szt
marchewek 2 szt
selera 5 dag
sera żółtego 10 dag
cebuli 2 szt
kremówki 6 łyżek
oliwy 2 łyżki
natki pietruszki 3 łyżki
sok z połowy cytryny
tymianek
lubczyk
sól
pieprz
bulion warzywny 1 szkl
ryż 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Duszone kalarepki z jarzynowym farszem

Ryż zalej gorącym bulionem i gotuj na małym ogniu, aż wchłonie płyn. Odstaw. Z kalarepek zetnij wierzchy z listkami (odłóż) i cienkie plasterki od spodu. Wydrąż miąższ, pozostawiając ścianki o grubości około 1 cm i posiekaj. Pozostałe warzywa obierz, zetrzyj na tarce i dodaj do miąższu. Rozgrzej oliwę, włóż warzywa, wlej kremówkę, duś 5 minut. Dodaj ryż, pokrojony w kosteczkę żółty ser i posiekaną natkę. Dopraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Kalarepki napełnij farszem, przykryj wierzchami. Ustaw w garnku, podlej odrobina wody, dodaj zioła. Duś pod przykryciem, powoli, około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak