Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Duszona wołowina w sosie

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udziec wołowy
0,5 kg
cebula
2 szt
czosnek
3 ząbki
majeranek
2 łyżka
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
5 szt
Sklep Prymat
papryka
0,5 szt
śmietana gęsta
2 łyżki
mąka ziemniaczana
1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona wołowina w sosie

Udziec dzielimy na plastry, wykładamy je do naczynia żaroodpornego, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i drobno posiekany czosnek, liść laurowy, majeranek i ewentualnie kilka kulek ziela angielskiego, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i zalewamy 100 ml wody.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i dusimy do miękkości (ok. godziny)

Odlewamy powstały sos do rondelka, zagotowujemy i dodajemy cienko pokrojoną paprykę, ewentualnie doprawiamy jeszcze mieloną ostrą papryką do smaku. Kilka łyżek płynu odlewamy do malego naczynka w którym hartujemy śmietanę i mąkę ziemniaczaną, dodajemy do rondelka i energicznie mieszamy, gotujemy kilka minut do zagęstnienia i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edita15 01.09.2012 17:44
super
ewka1978 01.09.2012 16:41
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak