Duszona marchewka z kalarepką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalarepka młoda

    3 szt
  • marchewki

    3 szt
  • mąka

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • mleko

    1/2 szkl
  • przyprawa kucharek

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • koperek

    2 łyżki
  • śmietana

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    do smaku
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kalarepki i marchewki obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać mleko, dodać cukier i szczyptę soli, zagotować. Do wrzącego wsypać pokrojone warzywa, dodać masło, przyprawę kucharek i dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie mąkę wymieszać ze śmietaną, połączyć z warzywami i jeszcze chwilę razem dusić. Zdjąć z ognia, przyprawić do smaku, wsypać koperek, wymieszać. Podawać jako dodatek do potraw.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 06.08.2012 22:03
Takiej jeszcze nie robiłam.
Motorek 22.02.2012 09:19
samo zdrowie
Seba 27.11.2011 12:21
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat