Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona łopatka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 60 dkg
czosnek 4 ząbki
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna wg uznania
mąka pszenna 2 czubate łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona łopatka

Kroki postępowania

1
Ząbki czosnku obrać i przekroić wzdłuż na połowę. W mięsie zrobić nożem otwory, powtykać w nie kawałki czosnku.
Krok 1 - Duszona łopatka foto
2
Mięso położyć na rozgrzany olej, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić z każdej strony.
Krok 2 - Duszona łopatka foto
3
Mięso posypać przyprawą uniwersalną i zalać wodą (tyle, żeby mięso było zanurzone w niej do 2/3). Przykryć i dusić do miękkości.
Krok 3 - Duszona łopatka foto
4
Jak mięso będzie już miękkie, wyjąć je z płynu, w którym się dusiło. W 1/2 szklanki zimnej wody rozmieszać mąkę, zagęścić nią sos. W razie potrzeby dolać więcej wody i doprawić solą i pieprzem.
Krok 4 - Duszona łopatka foto
5
Mięso kroić w plastry i podawać polane sosem.
Krok 5 - Duszona łopatka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 03.01.2014 11:15
smaczne mięsko!
Katarzyna/kate1980 01.09.2012 23:05
wygląda apetycznie
Mati13 01.09.2012 17:25
ale smacznie!
Aneta41 01.09.2012 16:27
pyszne mięsko ale ten czosnek wygląda jak oko zwierza hehe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak