Duszona łopatka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    60 dkg
  • czosnek

    4 ząbki
  • olej do smażenia

  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • przyprawa uniwersalna

    wg uznania
  • mąka pszenna

    2 czubate łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Duszona łopatka foto
Ząbki czosnku obrać i przekroić wzdłuż na połowę. W mięsie zrobić nożem otwory, powtykać w nie kawałki czosnku.
Krok 2 - Duszona łopatka foto
Mięso położyć na rozgrzany olej, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić z każdej strony.
Krok 3 - Duszona łopatka foto
Mięso posypać przyprawą uniwersalną i zalać wodą (tyle, żeby mięso było zanurzone w niej do 2/3). Przykryć i dusić do miękkości.
Krok 4 - Duszona łopatka foto
Jak mięso będzie już miękkie, wyjąć je z płynu, w którym się dusiło. W 1/2 szklanki zimnej wody rozmieszać mąkę, zagęścić nią sos. W razie potrzeby dolać więcej wody i doprawić solą i pieprzem.
Krok 5 - Duszona łopatka foto
Mięso kroić w plastry i podawać polane sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ONY_za_kare 03.01.2014 11:15
smaczne mięsko!
Katarzyna/kate1980 01.09.2012 23:05
wygląda apetycznie
Mati13 01.09.2012 17:25
ale smacznie!
Aneta41 01.09.2012 16:27
pyszne mięsko ale ten czosnek wygląda jak oko zwierza hehe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat