Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

duński deser

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

truskawki 1 kg
cukier
skrobia ziemniaczana 1 łyżka
chałka 20 g
migdały w płatkach 5 g
masło 5 g
śmietana kremówka 20 g
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: duński deser

Oczyszczone truskawki drobno kroimy, 1/3 odkładamy, resztę mieszamy w rondelku z 2 łyżkami cukru i podgrzewamy do zagotowania, gotujemy przez 5 min. skrobię roztrzepujemy z 3 łyżkami wody. Rondelek z pulpą zdejmujemy z ognia, mieszamy ze skrobią, studzimy. Chałkę kruszymy. Migdały prażymy na złoto na suchej patelni. Na patelni topimy masło, wsypujemy pieczywo, rumienimy. dosypujemy 10 dag cukru, chwilę podsmażamy, studzimy. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru. Pulpę truskawkową z rondelka mieszamy z odłożonymi truskawkami, 1/3 wykładamy do wysokiej, przezroczystej salaterki, posypujemy połową chałki, dajemy 1/3 masy truskawkowej, resztę chałki i resztę masy truskawkowej, na wierzch wykładamy kremówkę, płatki migdałowe i troszkę chałki, oprószamy cukrem pudrem. Natychmiast podajemy, póki chałka jest chrupiąca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak