Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy zawijaniec z smażonymi jabłkami i serem

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

drożdże 1 łyżeczka
mleko 300 ml
cukier 1 szkl
cukier waniliowy 30 g
mąka tortowa 500 g/ok może więcej
jaja 5 szt
margaryna 1/3 kostki

Masa serowa ;

ser biały 250 g
cukier 4 łyżki
jajko 1 szt

Jabłka ;

jabłka 4 szt
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 15 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy zawijaniec z smażonymi jabłkami i serem

Kroki postępowania

1
Z letniego mleka , drożdży, 1 łyżki cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn drożdżowy, zostawiamy na 30 min by zaczął pracować.
Krok 1 - Drożdżowy zawijaniec z smażonymi jabłkami i serem foto
2
Jaja ubijamy na puszystą masę z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wolnym strumieniem wlewamy stopioną i ostudzoną margarynę nadal ubijając
Krok 2 - Drożdżowy zawijaniec z smażonymi jabłkami i serem foto
3
Do wyrośniętego zaczynu wlewamy ubite jaja z tłuszczem i cukrem i mieszamy.
Następnie dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy łyżką a potem wyrabiamy na jednolite ciasto, dodając mąki aż będzie elastyczne i łatwo odchodziło od dłoni .

zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 h
Krok 3 - Drożdżowy zawijaniec z smażonymi jabłkami i serem foto
4
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki, dodajemy cukry oba i na wolnym ogniu smażymy,aż odparuje cały sok. Studzimy .
Krok 4 - Drożdżowy zawijaniec z smażonymi jabłkami i serem foto
5
Ser ucieramy z cukrami i żółtkiem, na koniec dodajemy ubitą pianę , mieszamy
Krok 5 - Drożdżowy zawijaniec z smażonymi jabłkami i serem foto
6
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy na prostokąt, na dwie części będziemy dawać ser, po czym zwijamy w rulon.
Krok 6 - Drożdżowy zawijaniec z smażonymi jabłkami i serem foto
7
A na jedną rozwałkowaną część dajemy jabłka i również zwijamy w rulon
Krok 7 - Drożdżowy zawijaniec z smażonymi jabłkami i serem foto
8
3 wałeczki układamy na papierze do pieczenia i splatamy ze sobą, dowolnie, zlepiając dobrze elementy łączenia i przekładamy na blaszkę, znów czekamy aż wyrośnie ok 45min, po tym czasie pieczemy w 180st ok 30 min, do zrumienienia się i suchego patyczka.
Krok 8 - Drożdżowy zawijaniec z smażonymi jabłkami i serem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 21.08.2014 18:10
Pyszne ciacho.
Lidzia 21.08.2014 16:05
Smaczniutki.
Papryczka 21.08.2014 15:44
super ciacho
kloruś 21.08.2014 15:38
wygląda bardzo apetycznie ;)
as28 21.08.2014 14:00
mniam mniam
jasiek 21.08.2014 12:40
wyśmienicie wygląda
Alex_M 21.08.2014 11:44
apetyczne ciacho :)
Mniam 21.08.2014 11:38
Fantastyczny zawijaniec. Coś takiego właśnie za mną chodzi.
gosia56 21.08.2014 11:01
na pewno pyszne;)
IZABELA29 21.08.2014 10:56
takie połączenie musi być być bardzo smaczne
flaviadeluce 21.08.2014 10:55
mały błąd :) To ciasto wg składników jest dla wegetarian (ale już nie dla wegan :))
Anna133 21.08.2014 10:53
pyszne, puszyste, idealne na podwieczorek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak