Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy zawijaniec z rabarbarem i miętą

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 70 dag
cukier 15 ag
masło 5 dag
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 2 szt
żółtko jajek 1 szt
mleko 250 ml
drożdże 3 dag
sól 1 szczypta

Nadzienie

rabarbar 1/2 kg
mięta kilka listków
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy zawijaniec z rabarbarem i miętą

Kroki postępowania

1
Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy miętę. Całość dokładnie miksujemy.
Krok 1 - Drożdżowy zawijaniec z rabarbarem i miętą foto
2
Drożdże kruszymy i dodajemy do 1/3 szkl ciepłego mleka. Dodajemy 1 łyżkę cukru i mąki. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut aby rozczyn wyrósł.
Krok 2 - Drożdżowy zawijaniec z rabarbarem i miętą foto
3
Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, solą, jajkami, żółtkiem oraz pozostałym mlekiem. Dodajemy drożdże. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Ponownie zagniatamy do momentu, aż będzie odchodzić od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Krok 3 - Drożdżowy zawijaniec z rabarbarem i miętą foto
4
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy nadzieniem i zwijamy jak roladę. Wkładamy do keksówek i pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach.
Smacznego!
Krok 4 - Drożdżowy zawijaniec z rabarbarem i miętą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak