Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy wywijaniec

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 szt
cukru krysztal 100 gram
woda letnia 125 ml
mąka pszenna 550 gram
drożdży świeżych 30 gram
margaryna rozpuszczona 30 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy wywijaniec

Kroki postępowania

1
Do miski wsypuje mąką robię w niej dołek .

Rozrabiam w letniej wodzie drożdże z cukrem i wlewam do dołka w mące.

Mieszam łyżką aby zrobiła się zawiesina , zostawiam na 30 minut.
Krok 1 - Drożdżowy wywijaniec foto
2
Teraz dodaje jajka cukier i margarynę letnią zagniatam ciasto i zostawiam na godzinę do wyrośnięcia .
Krok 2 - Drożdżowy wywijaniec foto
3
Po godzinie dziele ciasto na 4 porcje i każdą wałkuje na placek 26 cm.
Krok 3 - Drożdżowy wywijaniec foto
4
Placek gotowy .
Krok 4 - Drożdżowy wywijaniec foto
5
Kładę placek na niego mak gotowy z puszki i tak do ostatniego czwartego placka.
Krok 5 - Drożdżowy wywijaniec foto
6
Placki jeden na drugim .
Krok 6 - Drożdżowy wywijaniec foto
7
Na środek placka kładę szklankę i nacinam placek na około tak aby było parzyście .

Teraz po 2 kawałki ciasta odwracam od wewnątrz do zewnątrz.

Piekę 15 minut w 200 stopniach , a potem zmniejszam do 170.
Krok 7 - Drożdżowy wywijaniec foto
8
Polewam czekolada czarną z dodatkiem cukru ( rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami mleka).
Krok 8 - Drożdżowy wywijaniec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 03.03.2014 09:08
nie jadłem takiego muszę to nadrobić
usmiech 17.01.2014 12:41
ciekawy przepis
Ania321 17.01.2014 11:33
chętnie zjadłabym kawałek :)
Marta1986 17.01.2014 11:11
pyszności słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak