Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy wieniec ze śliwkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 350 g
masło 50 g
cukier 50 g
jajko 2 sztuki
mleko 120 ml
drożdże 20 g
śliwki 10 sztuk

kruszonka

masło łyżka
mąka pszenna 2 łyżki
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy wieniec ze śliwkami

Kroki postępowania

1
Mleko lekko podgrzać, a masło rozpuścić na małym ogniu. Rozmieszać drożdże z 2 łyżeczkami cukru, 2 łyżeczkami mąki i niewielką ilością mleka. Odstawić, aby zaczęły pracować na kilkanaście minut. Do miski wsypać resztę mąki, wlać jajka, dodać cukier, rozczyn, roztopione masło i zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiać dość długo. Następnie posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny.
Krok 1 - Drożdżowy wieniec ze śliwkami foto
2
Następnie na stolnicy podsypując mąką zagnieść raz jeszcze, uformować wałek, który zmieści się do wybranej okrągłej formy/tortownicy (Ja użyłam prodiża) Ciasto przełożyć do prodiża lub na tortownicę z papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 15 min. Śliwki umyć i usunąć z nich pestki, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na cieście.
Krok 2 - Drożdżowy wieniec ze śliwkami foto
3
Powierzchnię ciasta posypać zagniecioną kruszonką. Piec ok. 30 min. w 180st. C.
Krok 3 - Drożdżowy wieniec ze śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 02.10.2014 00:17
Super ciacho :-)
Krzysztof15 14.09.2014 16:05
pyszne ciacho
Zdzisław 14.09.2014 15:34
takie ciasta to dla mnie upieczone są
Magula 14.09.2014 12:27
Wygląda rewelacyjnie!
norweska20 14.09.2014 12:17
idealny do niedzielnej kawy
bietka 14.09.2014 11:46
poproszę kawałeczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak