Drożdżowy wieniec z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto drożdżowe:

  • masa makowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
1 szczypta soli
125 ml ciepłego mleka
2 jajka
10 dag cukru
15 dag masła
Masa makowa:
40 dag maku
5 dag masła
30 dag cukru
3 żółtka
aromat migdałowy
10 dag rodzynek
10 dag orzechów
10 dag migdałów
dodatkowo białka jajek.
wykonanie:
Masa makowa: Mak wypłukać, zalać gorącą wodą i gotować około 30 min(moja babcia twierdziła, że mak jest dobry dopiero jak ziarenka maku łatwo się rozcierają w palcach), ugotowany mak dokładnie odsączyć z wody, następnie zmielić przez maszynkę najlepiej 2-3 razy do skręconego maku dodać stopione masło, cukier, żółtka jajek oraz bakalie i aromat migdałowy, dokładnie wymieszać i podsmażyć wszystko cały czas mieszając kilka minut. Ciasto drożdżowe: Drożdże rozpuścić w mleku. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i solą, dodać jajka, stopione masło oraz drożdże z mlekiem, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na grubość około 1-1.5 cm, posmarować je masą makową, zwinąć jak roladę, przełożyć ostrożnie do wysmarowanej formy, posmarować wierzch ciasta białkiem i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia . Piec w temp. 180st około 45 min, po upieczeniu polać polewą lub lukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Reda 01.01.2012 10:00
Superowo
Reda 01.01.2012 10:00
Superowo
LuKaSz4761 01.01.2012 00:53
mniam
LuKaSz4761 01.01.2012 00:53
mniam
Ulka 04.12.2011 16:00
już czuć święta :)
misia53 21.11.2011 20:03
Wow! jak tu światecznie i pysznie!
iziona 21.11.2011 14:11
Pani Heniu na pewno Panią lubią, one lubią wszystkich :)
Henryka2 21.11.2011 00:47
AZ zapachniało świętami. Ale dla mnie za trudne.Drożdżówki wyraźnie mnie nie lubią.
Henryka2 21.11.2011 00:46
AZ zapachniało świętami. Ale dla mnie za trudne.Drożdżówki wyraźnie mnie nie lubią.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat