Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny makowiec

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Co roku na święta Bożego Narodzenia w moim domu pojawia się on - tradycyjny makowiec. W miękkim, drożdżowym cieście zawinięta masa makowa. 

Składniki:

mąka pszenna 3,5 szklanki
drożdże świeże 50 gramów
mleko 50 mililitrów
cukier 2,5 łyżki
margaryna 150 gramów
jajko 2 sztuki
masa makowa 850 gramów
cukier puder
skórka pomarańczowa

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny makowiec

Tradycyjny, świąteczny makowiec dla zabieganych, przygotowywanych na bazie gotowej masy makowej. Polecam!

Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże oraz łyżkę cukru. Całość dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru i drożdży.

Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ucieramy z cukrem (pozostałą resztą). Dolewamy margarynę oraz drożdże. Miksujemy aż składniki się połączą.

Dosypujemy przesianą mąkę pszenną. Ciasto zagniatamy tak długo aż będzie gładkie. Ja do wyrabiana użyłam miksera. Dopiero na samym końcu uformowałam kulę.

Ciasto przykrywamy sucha ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Rozwałkowujemy prostokąt o grubości 0,5 cm. Na placku rozsmarowujemy masę makową (z każdej strony zostawiamy około 2 cm).

Roladę zawijamy do środka, boki podwijamy pod spód aby mak nie wypłynął. Odstawiamy do podrośnięcia na 30 minut. Gotowe ciasto zawijamy w papier do pieczenia, związujemy boki.

Starajmy się ciasto zawinąć bardzo dokładnie i mocno w papier, wtedy nie rozpłynie się nam na boki. Pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez 50 minut. Po upieczeniu studzimy. Gotowe ciasto lukrujemy cukrem pudrem i obsypujemy skórką pomarańczową.

J

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 23.04.2017 10:51
Uwielbiam :)
ben-ka 17.04.2017 11:56
Bardzo apetyczny !
jagoda5913 15.04.2017 22:14
piękny ,też taki robiłam
Janina 15.04.2017 21:26
Pyszności;))
Wiktoria29 15.04.2017 17:40
bardzo dobry
cukiereczek 15.04.2017 17:35
u mnie na Wielkanoc i Boże Narodzenie zawsze jest rolada makowa
dodi 15.04.2017 17:20
apetycznie wygląda
Edita 15.04.2017 10:54
fajny makowiec
Krzysztof15 15.04.2017 10:02
bardzo lubię
Justi2401 15.04.2017 09:13
Piękny makowiec :)
Bernadeta1 14.04.2017 23:47
wyszedł super i na pewno pychota
jan_mag 14.04.2017 22:15
Idealne ciacho
ada.la 14.04.2017 21:38
wygląda pysznie
pestka 14.04.2017 20:35
wygląda bardzo smacznie
adelajda 14.04.2017 20:15
Tradycyjny dobry makowiec
Aleksandra/Olcia 14.04.2017 18:06
wygląda pysznie
Ola1young 14.04.2017 17:11
tradycyjnie smaczny ;)
mysza75 14.04.2017 16:28
pyszny makowczyk

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak