Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada makowa z rodzynkami i białą czekoladą w polewie orzechowo-czekoladowej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jaja 3 sztuki
cukier 1/2 szklanki
olej 4 łyżki
mąka pszenna 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
rodzynki 50 g
sól 1 szczypta

Masa makowa

masa makowa 850 g z bakaliami
biała czekolada 100 g

Polewa

masło 82% 2 łyżki
czekolada mleczna 200 g z orzechami
śmietana 18 proc 2 łyżki
orzechy włoskie siekane 4 łyżki

Porada

Idealne ciasto na Święta Bożego Narodzenia

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada makowa z rodzynkami i białą czekoladą w polewie orzechowo-czekoladowej

Kroki postępowania

1
Biszkopt:Rodzynki zalać wrzątkiem , pozostawić na 30 min , odcedzić , ostudzić.
Krok 1 - Rolada makowa z rodzynkami i białą czekoladą w polewie orzechowo-czekoladowej foto
2
Żółtka oddzielić od białek , ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wsypywać powoli cukier , miksować do czasu aż się rozpuści. Następnie wlewać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju nie przerywając miksowania. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia , delikatnie ale dokładnie wymieszać masę łyżką. Dodać rodzynki , ponownie wymieszać. ( nie miksować!)
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać masę , rozsmarować po całości. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Krok 2 - Rolada makowa z rodzynkami i białą czekoladą w polewie orzechowo-czekoladowej foto
3
Wyjąć biszkopt natychmiast z piekarnika , położyć zwilżoną ściereczkę , zwinąć w rulon wraz z papierem do pieczenia , odstawić do wystudzenia.
Krok 3 - Rolada makowa z rodzynkami i białą czekoladą w polewie orzechowo-czekoladowej foto
4
Masa makowa:Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach , wymieszać dokładnie z masą makową.
Krok 4 - Rolada makowa z rodzynkami i białą czekoladą w polewie orzechowo-czekoladowej foto
5
Polewa:W garnku roztopić masło , dodać czekoladę oraz śmietanę , pozostawić na wolnym ogniu do powstania płynnej polewy czekoladowej co jakiś czas mieszając.
Krok 5 - Rolada makowa z rodzynkami i białą czekoladą w polewie orzechowo-czekoladowej foto
6
Zwinięcie: Zimny biszkopt rozwinąć ,zdjąć ściereczkę, rozsmarować po całości masę makową.
Krok 6 - Rolada makowa z rodzynkami i białą czekoladą w polewie orzechowo-czekoladowej foto
7
Ponownie zrolować biszkopt , oddzielając go od papieru do pieczenia.
Krok 7 - Rolada makowa z rodzynkami i białą czekoladą w polewie orzechowo-czekoladowej foto
8
Roladę polać czekoladą , posypać kawałkami orzechów.
Odstawić do lodówki na 2-3 godz , do zastygnięcia polewy.
Krok 8 - Rolada makowa z rodzynkami i białą czekoladą w polewie orzechowo-czekoladowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak