Rolada makowa z rodzynkami i białą czekoladą w polewie orzechowo-czekoladowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jaja

    3 sztuki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • olej

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    5 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 płaska łyżeczka
  • rodzynki

    50 g
  • sól

    1 szczypta

Masa makowa

  • masa makowa

    850 g z bakaliami
  • biała czekolada

    100 g

Polewa

  • masło 82%

    2 łyżki
  • czekolada mleczna

    200 g z orzechami
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • orzechy włoskie siekane

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolada makowa z rodzynkami i białą czekoladą w polewie orzechowo-czekoladowej foto
Biszkopt:Rodzynki zalać wrzątkiem , pozostawić na 30 min , odcedzić , ostudzić.
Krok 2 - Rolada makowa z rodzynkami i białą czekoladą w polewie orzechowo-czekoladowej foto
Żółtka oddzielić od białek , ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wsypywać powoli cukier , miksować do czasu aż się rozpuści. Następnie wlewać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju nie przerywając miksowania. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia , delikatnie ale dokładnie wymieszać masę łyżką. Dodać rodzynki , ponownie wymieszać. ( nie miksować!)
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać masę , rozsmarować po całości. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Krok 3 - Rolada makowa z rodzynkami i białą czekoladą w polewie orzechowo-czekoladowej foto
Wyjąć biszkopt natychmiast z piekarnika , położyć zwilżoną ściereczkę , zwinąć w rulon wraz z papierem do pieczenia , odstawić do wystudzenia.
Krok 4 - Rolada makowa z rodzynkami i białą czekoladą w polewie orzechowo-czekoladowej foto
Masa makowa:Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach , wymieszać dokładnie z masą makową.
Krok 5 - Rolada makowa z rodzynkami i białą czekoladą w polewie orzechowo-czekoladowej foto
Polewa:W garnku roztopić masło , dodać czekoladę oraz śmietanę , pozostawić na wolnym ogniu do powstania płynnej polewy czekoladowej co jakiś czas mieszając.
Krok 6 - Rolada makowa z rodzynkami i białą czekoladą w polewie orzechowo-czekoladowej foto
Zwinięcie: Zimny biszkopt rozwinąć ,zdjąć ściereczkę, rozsmarować po całości masę makową.
Krok 7 - Rolada makowa z rodzynkami i białą czekoladą w polewie orzechowo-czekoladowej foto
Ponownie zrolować biszkopt , oddzielając go od papieru do pieczenia.
Krok 8 - Rolada makowa z rodzynkami i białą czekoladą w polewie orzechowo-czekoladowej foto
Roladę polać czekoladą , posypać kawałkami orzechów.
Odstawić do lodówki na 2-3 godz , do zastygnięcia polewy.
SzczyptaChili
Idealne ciasto na Święta Bożego Narodzenia

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat