Drożdżowy warkocz z ziołami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    200 g
  • jajka

    2 małe
  • mleko

    1/2 szkl
  • drożdże

    10 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie

    1 duża łyżka
  • ser żółty

    20 g
  • masło miękkie

    40 g
  • olej

    do posmarowania formy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki i kilkoma łyżkami mleka, odstawiamy aby wyrosły.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozmącone jajka (troszkę zostawiamy do posmarowania ciasta), sól, wyrośnięte drożdże.
Dolewamy stopniowo mleko i miesimy ciasto. Pod koniec mieszenia dodajemy masło i zioła.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swą objętość.
2. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat i jeszcze raz zagniatamy, aby wypuścić nagromadzone powietrze.
Dzielimy na trzy równe części, z każdej formujemy cienki wałek i zaplatamy warkocz.
Przekładamy go do wysmarowanej olejem keksówki i zostawiamy aby podrosło.
Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy tartym serem.
Pieczemy w temperaturze 175-180 *C od 20-25 minut do zrumienienia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 25.06.2017 21:18
bardzo fajny
agnieszka214 25.06.2017 21:11
Tak warkocz pycha zjeść

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat