Przepis dnia IV, odc. 25: Makaronowe babeczki z boczkiem i ciecierzycą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • makaron papardelle

    200 g
  • boczek wędzony

    200 g
  • papryka zielona

    1 szt.
  • ciecierzyca

    1/2 puszki
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • ser żółty

    100 g
  • jajko

    2 szt.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

Sos

  • pomidory suszone Smak

    kilka szt.
  • śmietana 30%

    300 ml
  • Musztarda sarepska Prymat

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • olej

    1 łyżeczka (z pomidorów suszonych)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 25: Makaronowe babeczki z boczkiem i ciecierzycą  foto
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 25: Makaronowe babeczki z boczkiem i ciecierzycą  foto
Po chwili dorzucamy cebulę, czosnek i paprykę. Przyprawiamy ostrą papryką i pieprzem czarnym grubo mielonym.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 25: Makaronowe babeczki z boczkiem i ciecierzycą  foto
W osobnej misce rozbijamy jajka. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Do miski dorzucamy starty żółty ser, zawartość patelni i ciecierzycę. Na samym końcu dodajemy ugotowany makaron i przyprawiamy ziołami prowansalskimi.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 25: Makaronowe babeczki z boczkiem i ciecierzycą  foto
Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek. Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 25: Makaronowe babeczki z boczkiem i ciecierzycą  foto
Następnie przygotowujemy sos śmietanowy. W misce roztrzepujemy śmietanę, stopniowo dodając sok z cytryny, łyżeczkę musztardy i olej z pomidorów suszonych. Przyprawiamy odrobiną soli i ubijamy aż konsystencja sosu się zagęści.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 25: Makaronowe babeczki z boczkiem i ciecierzycą  foto
Babeczki podajemy polane sosem z pokrojonymi pomidorkami suszonymi.
Krok 7 - Przepis dnia IV, odc. 25: Makaronowe babeczki z boczkiem i ciecierzycą  foto
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megi 08.02.2016 19:46
pyszny makaron
justynkag 04.04.2015 07:51
Genialne babeczki! Oryginalny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat