Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy ślimak z rabarbarem

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mleko 120 g
drożdże świeże 15 g
cukier 1 lyzka
masło 50 g
jajko 1 szt
mąka pszenna 300 g
sól 1 szczypta

oraz

marmolada 200g twarda
rabarbar 2 łodygi
jajko do posmarowania

kruszonka

masło 3 lyzki
cukier 2 lyzki
mąka pszenna 5 lyzek

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy ślimak z rabarbarem

Kroki postępowania

1
+2 kapsułki lecytyny (do kupienia w aptece).

Do kubka wlać ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać lecytynę, odstawić.
Krok 1 - Drożdżowy ślimak z rabarbarem foto
2

Do misy robota wsypać mąkę, sól, wbić jajko i wlać rozczyn, na koniec dodać rozpuszczone masło. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Drożdżowy ślimak z rabarbarem foto
3

Następnie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść i rozwałkować w duży prostokąt.
Krok 3 - Drożdżowy ślimak z rabarbarem foto
4
Posmarować marmoladą, zostawiając wolne brzegi. Rabarbar obrać, pokroić w drobną kostkę. Rozsypać równomiernie na marmoladzie.
Krok 4 - Drożdżowy ślimak z rabarbarem foto
5

Ciasto zwinąć w rulon, a następnie uformować ślimaka.
Krok 5 - Drożdżowy ślimak z rabarbarem foto
6

Przełożyć do formy wyścielonej papierem (23cm średnicy), lekko spłaszczyć. Odstawić do napuszenia na 40 minut.

Po tym czasie ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać kruszonką (wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować do uzyskania kruszonki).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.
Wystudzić na kratce
Krok 6 - Drożdżowy ślimak z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 08.06.2015 14:35
Jakie urocze ciasto :)
fotoviderek 05.06.2015 23:45
Takie ciacha lubię :)
RenataZ-et 05.06.2015 22:48
bardzo apetyczne ciasto
Renata9 05.06.2015 22:20
Przepyszny ślimaczek :-)
Aannkaa82 05.06.2015 20:50
Uwielbiam ciasta drożdżowe
anemon 05.06.2015 20:48
Drożdżowe z rabarbarem wspaniale smakuje.
gosia56 05.06.2015 20:41
super wygląda zapewne i tak smakuje
Ifa 05.06.2015 20:29
Pysznie wygląda :-)
Kolorowa 05.06.2015 19:04
fajny przepis ;)
Iwusia 05.06.2015 18:53
no... no ... smaczne :)
dom-agi 05.06.2015 18:10
Musi być pyszny!
cukiereczek 05.06.2015 18:08
i ja też bym chciała chociaż kawałeczek
norweska20 05.06.2015 16:40
Z ochotą bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak