Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy ślimak z makiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
drożdże 40 gram
mleko 1/2 szklanki
masło 50 gram
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 70 gram
cukier waniliowy
sól 1 szczypta

Mak

mak 100 gram
białko 1 sztuka
cukier 1/2 szklanki
aromat migdałowy

Dodatkowo

mąka ziemniaczana 1 łyżka
jabłko 1 sztuka
płatki migdałowe 2 łyżki
białko 1 sztuka do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy ślimak z makiem


Drożdże wymieszać z mlekiem, łyżką cukru i dwoma łyżkami mąki. Odstawić na kilka minut do podrośnięcia.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem.
Do podrośniętych drożdży dodać żółtka, mąkę, cukier waniliowy i sól. Gdyby ciasto wydawało się zbyt gęste, dodać odrobinę mleka i dalej wyrabiać.
Masło roztopić i lekko ciepłe dodawać partiami do ciasta i dalej wyrabiać aż będzie gładkie i odstające od miski i dłoni. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Mak zalać wrzątkiem i zagotować. Po wystygnięciu odsączyć na sitku i dwa razy zmielić.
Białko ubić na sztywno dodając łyżkę cukru. Do maku dodać cukru według swojego smaku. Wymieszać mak z białkiem i aromatem migdałowym. Wiśnie ( mogą być mrożone lub z syropu) obtoczyć w mące ziemniaczanej.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować koło na grubość ok. 7 mm. Podzielić na cztery pasy.
Na każdy pas ciasta wyłożyć mak i na wierzch wiśnie. Dokładnie zlepić.
Formę ( 26 cm) posmarować masłem i zaczynając od środka, układać wałki ciasta na kształt ślimaka.
Jabłko obrać, pokroić w półplasterki i ułożyć między wałkami ciasta. Przykryć i odstawić na pół godziny do podrośnięcia.
Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać migdałami i piec w temp.180 stopni 35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 07.03.2016 21:56
Lubię takie ;)
barbara11561 07.03.2016 21:48
pyszne ciasto:)
dollce 07.03.2016 19:54
apetyczna propozycja
iziona 07.03.2016 15:13
Przepięknie wygląda
Ola1young 07.03.2016 12:37
lubię ciasta z makiem
Mniam 07.03.2016 10:14
Z chęcią bym zjadła takie ciasto drożdżowe :)
gosia56 07.03.2016 09:32
super wypiek
Damiano
Damiano 07.03.2016 09:29
smaczne ciasto
Habibi 07.03.2016 08:38
Bardzo apetyczny wypiek :)
Ewelina1991 07.03.2016 08:19
fajny ten ślimak
Konczi 07.03.2016 07:49
bardzo lubię takie drożdżowce :)
Franciszek 07.03.2016 00:33
dobry pomysł
wwwiolka 06.03.2016 22:22
Bardzo fajny przepis.
Iwusia 06.03.2016 22:20
rewelacyjny pomysł na wspaniały wypiek
norweska20 06.03.2016 21:24
apetyczny wypiek
eliza135 06.03.2016 21:23
napewno smaczne
Madzai 06.03.2016 20:45
Super pomysł :)
Wiktoria29 06.03.2016 20:11
fajny sposób na makowca
Małgorzata92 06.03.2016 20:09
Fajny pomysł :)
Mama niejadka 06.03.2016 20:08
Pyszny ślimaczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak