Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drozdzowy ślimak

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
mleko 1 szklanka
jajko 2 sztuki
drożdże 4 dag
olej 4 łyżki
sól łyzeczka
bazylia 1 łyzeczka
mięso mielone 70 dag
szynka 30 dag
ser żółty 20 dag
papryka 1 słoiczek
ogórek kiszony 1/2 słoiczka
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Drozdzowy ślimak

drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy cukier.Mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej rozczyn z drożdzy, dodajemy 2 jajka i sól,bazylię zagniatamy ciasto. ewentualnie podsypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.


Mięso smażymy na oleju, dodajemy wędlinę pokrojoną, paprykę i ogórka w kostkę. Ser scieramy. Dodajemy do ciepłęgo farszu. Doprawiamy do smaku.

Ciasto drożdzowe wałkujemy w prostokąt.Kroimy na mniejsze. Na środek każdego prostokątu wzdłuż wykładamy farsz zimny i zwiamy w "rulon". Rulon zwijamy w "slimak"

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak