Drożdżowo - piernikowe serca nadziane wiśniami

Drożdżowo - piernikowe serca nadziane wiśniami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • woda

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżka
  • kakao

    1 łyżeczka
  • margaryna

    0,5 kostki
  • drożdże

    25 gram
  • wiśnie w syropie

  • lukier

  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Drożdżowo - piernikowe serca nadziane wiśniami

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowo - piernikowe serca nadziane wiśniami foto
Drożdże mieszamy z cukrem, gdy już będą wodniste to dodajemy do nich wodę i mieszamy. Na stolnicy wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy przyprawę do piernika oraz kakao - siekamy razem z margaryną.
Krok 2 - Drożdżowo - piernikowe serca nadziane wiśniami foto
Następnie dodajemy rozpuszczone drożdże i całość zagniatamy na jednolite ciasto, formujemy kule, przekładamy do miski i zalewamy bardzo zimną wodą (z kranu).
Krok 3 - Drożdżowo - piernikowe serca nadziane wiśniami foto
Odstawiamy na 1-1,5h w chłodne miejsce.
Krok 4 - Drożdżowo - piernikowe serca nadziane wiśniami foto
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z wody, lekko opruszamy mąką i zagniatamy raz jeszcze - cienko wałkujemy i wykrawamy serca (jedno odrobinę większe od drugiego), ja serduszka wycinałam ręcznie, gdyż foremki są trochę za małe. Na każdym sercu układamy po 3 wiśnie odsączone z syropu, boki delikatnie smarujemy wodą, przykładamy większe serca, zlepiamy boki i mocno je dociskamy widelcem. Serduszka pieczemy 13-15 minut w 180*.
Krok 5 - Drożdżowo - piernikowe serca nadziane wiśniami foto
Ostudzone dekorujemy słodkim lukrem i perełkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

fotoviderek 14.02.2014 07:18
Walentynki smacznie się zaczynają :)
2milutka 13.02.2014 23:31
zachwycają urodą;)
Łucja 13.02.2014 21:45
piękne serduszka :)
ada.la 13.02.2014 20:27
super ciasteczka
kasienka23 13.02.2014 18:09
bardzo fajny pomysł!
Katarzyna/kate1980 13.02.2014 17:19
jakie śliczne w sam raz na jutro
Jadwiga/Jaga85 13.02.2014 14:44
SUPER PIERNICZKI!!!
Beatris 13.02.2014 13:40
Przepysznie wyglądają. Takie serduszko zjadłabym z przyjemnością.
agnieszka131919 13.02.2014 12:33
rewelacyjne
patryska76 13.02.2014 12:20
Świetny deser na Walentynki ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat