Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowo - piernikowe serca nadziane wiśniami

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
woda 1 łyżka
cukier 1 łyżka
kakao 1 łyżeczka
margaryna 0,5 kostki
drożdże 25 gram
wiśnie w syropie
lukier
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowo - piernikowe serca nadziane wiśniami

Kroki postępowania

1
Drożdże mieszamy z cukrem, gdy już będą wodniste to dodajemy do nich wodę i mieszamy. Na stolnicy wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy przyprawę do piernika oraz kakao - siekamy razem z margaryną.
Krok 1 - Drożdżowo - piernikowe serca nadziane wiśniami foto
2
Następnie dodajemy rozpuszczone drożdże i całość zagniatamy na jednolite ciasto, formujemy kule, przekładamy do miski i zalewamy bardzo zimną wodą (z kranu).
Krok 2 - Drożdżowo - piernikowe serca nadziane wiśniami foto
3
Odstawiamy na 1-1,5h w chłodne miejsce.
Krok 3 - Drożdżowo - piernikowe serca nadziane wiśniami foto
4
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z wody, lekko opruszamy mąką i zagniatamy raz jeszcze - cienko wałkujemy i wykrawamy serca (jedno odrobinę większe od drugiego), ja serduszka wycinałam ręcznie, gdyż foremki są trochę za małe. Na każdym sercu układamy po 3 wiśnie odsączone z syropu, boki delikatnie smarujemy wodą, przykładamy większe serca, zlepiamy boki i mocno je dociskamy widelcem. Serduszka pieczemy 13-15 minut w 180*.
Krok 4 - Drożdżowo - piernikowe serca nadziane wiśniami foto
5
Ostudzone dekorujemy słodkim lukrem i perełkami.
Krok 5 - Drożdżowo - piernikowe serca nadziane wiśniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 14.02.2014 07:18
Walentynki smacznie się zaczynają :)
2milutka 13.02.2014 23:31
zachwycają urodą;)
Łucja 13.02.2014 21:45
piękne serduszka :)
ada.la 13.02.2014 20:27
super ciasteczka
kasienka23 13.02.2014 18:09
bardzo fajny pomysł!
Katarzyna/kate1980 13.02.2014 17:19
jakie śliczne w sam raz na jutro
Jadwiga/Jaga85 13.02.2014 14:44
SUPER PIERNICZKI!!!
Beatris 13.02.2014 13:40
Przepysznie wyglądają. Takie serduszko zjadłabym z przyjemnością.
agnieszka131919 13.02.2014 12:33
rewelacyjne
patryska76 13.02.2014 12:20
Świetny deser na Walentynki ;-)
Patriszja
Patriszja 13.02.2014 12:02
pieczcie serca drożdżowo-piernikowe na walentynki! :)
krystyna330 13.02.2014 11:28
ale pyszności
as28 13.02.2014 11:10
mniam mniam
Adamorek 13.02.2014 11:06
świetne ciasteczka
usmiech 13.02.2014 10:53
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak