Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdzówkowo-serowo

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 1/2 kstki 250 g
mleko 1/4 szklanki
żółtko jaj 2 sztuki
mąka 500 gram
cukier
drożdże 2,5 dag
cukier 2 łyzeczki
jajko 1 sztuka
cukier do smaku
ser biały 20 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: drożdzówkowo-serowo

Ser twarogowy ucieramy z cukrem- najlpiej samemu ocenić ile nalezy dodać, gdyż każdy ma swoje smaki, ja dodałam 4 łyżki. Łączymy z jajkiem, ucieramy.

Mleko ciepłe łączmy z drożdzamy i z cukrem. Dodajemy
Żółtka ucieramy z cukrem- 3-4 łyżeczki. Dodajemy mąkę oraz masło miękkie, posiekane. Dodajemy rozczyn z drożdzy i zagniatamy ciasto. Podsypujemy w razie potrzeby mąką.


Odstawiamy do wyrośnięcia. Robimy następnie kulki na blasze wysmarowanej tłuszczem. Po ok 15 minutach (odstawiamy ponownie do wyrośnięcia) ręką robimy wgniecenie i wykładamy porcje nadzienia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temo 180 stopni na rumiany kolor. Przed pieczeniem polecam ciasto posmarować rozmieszanym jajkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 05.06.2013 07:20
Śliczne i pyszne drożdżówki :)
Piter 31 16.02.2013 08:49
Bardzo smacznie wyglądają,muszę wypróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak