Przepis i sposób przygotowania na: DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI
Mąkę mieszamy z solą, dolewamy letnie mleko, dodajemy jajko i miękkie masło.
Zagniatamy ciasto – nie powinno być zbyt twarde, a raczej dość luźne. Dobrze wyrobione ciasto oprószamy delikatnie mąką i odstawiamy przykryte w cieple miejsce na godzinę.
Z ciasta formujemy kulki o wadze ok. 50 g i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy na około 20 minut i następnie (najlepiej przy użyciu dna szklanki zanurzonej w mące) robimy w kulkach zagłębienia i układamy w nich śliwki.
Owoce posypujemy cukrem ( pozostałe 2 łyżki).
Drożdżówki pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 20-25 minut.
Kiedy drożdżówki przestygną przygotowujemy lukier.
LUKIER : Cukier puder mieszamy energicznie z ciepłą woda i sokiem z cytryny i tak powstałym lukrem polewamy placki.
Zostawiamy do zastygnięcia.