Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI

5.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
500 gram
mleko 3,2%
250 ml
masło
90 gram
jajko
2 sztuka
cukier
5 łyżek
miód
2 łyżki
drożdże
20 gram
śliwki
500 gram
cukier puder
1 szklanka
sok z cytryny
2,5 łyżeczki
woda
2,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI

Mleko delikatnie podgrzewamy z miodem, cukrem (3 łyżki) i drożdżami ciągle mieszając, aby dokładnie się połączyły.
Mąkę mieszamy z solą, dolewamy letnie mleko, dodajemy jajko i miękkie masło.
Zagniatamy ciasto – nie powinno być zbyt twarde, a raczej dość luźne. Dobrze wyrobione ciasto oprószamy delikatnie mąką i odstawiamy przykryte w cieple miejsce na godzinę.
Z ciasta formujemy kulki o wadze ok. 50 g i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy na około 20 minut i następnie (najlepiej przy użyciu dna szklanki zanurzonej w mące) robimy w kulkach zagłębienia i układamy w nich śliwki.
Owoce posypujemy cukrem ( pozostałe 2 łyżki).
Drożdżówki pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 20-25 minut.
Kiedy drożdżówki przestygną przygotowujemy lukier.


LUKIER : Cukier puder mieszamy energicznie z ciepłą woda i sokiem z cytryny i tak powstałym lukrem polewamy placki.
Zostawiamy do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

everay 08.10.2013 11:45
śliwki na czasie:)
nutellla 07.10.2013 19:25
fajne :)!!!
Smaczna_B 07.10.2013 18:49
ale smacznie to wygląda
czarna910311 07.10.2013 18:48
Z jednej porcji wychodzi 20 drożdżówek, zamiast śliwek można dać też inne owoce. Zdjęcie nie oddaje smaku, ale z talerza znikają jeszcze ciepłe :)
Gracer 07.10.2013 18:44
super są!!!
Agata
Agata 07.10.2013 18:41
smaczne są drożdżówki:)
Jadwiga/Jaga85 07.10.2013 18:34
PYCHA...PYCHA!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak