DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 gram
  • mleko 3,2%

    250 ml
  • masło

    90 gram
  • jajka

    2 sztuka
  • cukier

    5 łyżek
  • miód

    2 łyżki
  • drożdże

    20 gram
  • śliwki

    500 gram
  • cukier puder

    1 szklanka
  • sok z cytryny

    2,5 łyżeczki
  • woda

    2,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko delikatnie podgrzewamy z miodem, cukrem (3 łyżki) i drożdżami ciągle mieszając, aby dokładnie się połączyły.
Mąkę mieszamy z solą, dolewamy letnie mleko, dodajemy jajko i miękkie masło.
Zagniatamy ciasto – nie powinno być zbyt twarde, a raczej dość luźne. Dobrze wyrobione ciasto oprószamy delikatnie mąką i odstawiamy przykryte w cieple miejsce na godzinę.
Z ciasta formujemy kulki o wadze ok. 50 g i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy na około 20 minut i następnie (najlepiej przy użyciu dna szklanki zanurzonej w mące) robimy w kulkach zagłębienia i układamy w nich śliwki.
Owoce posypujemy cukrem ( pozostałe 2 łyżki).
Drożdżówki pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 20-25 minut.
Kiedy drożdżówki przestygną przygotowujemy lukier.


LUKIER : Cukier puder mieszamy energicznie z ciepłą woda i sokiem z cytryny i tak powstałym lukrem polewamy placki.
Zostawiamy do zastygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
everay 08.10.2013 11:45
śliwki na czasie:)
nutellla 07.10.2013 19:25
fajne :)!!!
Smaczna_B 07.10.2013 18:49
ale smacznie to wygląda
czarna910311 07.10.2013 18:48
Z jednej porcji wychodzi 20 drożdżówek, zamiast śliwek można dać też inne owoce. Zdjęcie nie oddaje smaku, ale z talerza znikają jeszcze ciepłe :)
Gracer 07.10.2013 18:44
super są!!!
Agata 07.10.2013 18:41
smaczne są drożdżówki:)
Jadwiga/Jaga85 07.10.2013 18:34
PYCHA...PYCHA!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat