Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z wiśniami
Masło topimy i studzimy do temperatury ciała . Cukry roztrzepujemy lekko z jajkiem.
Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy stopniowo mieszając drewnianą łyżką wyrośnięte drożdże, jajka z cukrem, resztę mleka i stopione masło. Wyrabiamy dokładnie ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki, aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski i pojawią się pęcherzyki powietrza. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 30-50 min.
Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe bułeczki , spłaszczamy , na środek wciskamy po kilka wiśni. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na 10-15 minut.
Pieczemy w 200 C ok 20 minut, do zezłocenia.