Drożdżówki z wiśniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • drożdże

    25 g
  • mleko

    1 szkl
  • masło

    1/3 kostki
  • cukier

    3 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • sól do smaku

  • wiśnie bez pestek

    1 szkl
  • cukier waniliowy

    1 łyzka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru w miseczce, dodajemy ok. 1/3 szklanki letniego mleka, mieszamy, posypujemy łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 min.
Masło topimy i studzimy do temperatury ciała . Cukry roztrzepujemy lekko z jajkiem.
Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy stopniowo mieszając drewnianą łyżką wyrośnięte drożdże, jajka z cukrem, resztę mleka i stopione masło. Wyrabiamy dokładnie ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki, aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski i pojawią się pęcherzyki powietrza. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 30-50 min.
Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe bułeczki , spłaszczamy , na środek wciskamy po kilka wiśni. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na 10-15 minut.
Pieczemy w 200 C ok 20 minut, do zezłocenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 03.03.2014 21:22
wyglądają świetnie
IZABELA29 24.05.2013 09:16
pyszne ale na wisieńki musimy jeszcze trochę poczekać.
misia53 23.05.2013 21:15
drożdzóweczki sa pyszne .... czekamy na wisienki....
Wacław 03.04.2013 17:52
bardzo pyszne,mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat