Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
1/2 kg -
drożdże
25 g -
mleko
1 szkl -
masło
1/3 kostki -
cukier
3 łyżki -
jajko
1 szt -
sól do smaku
-
wiśnie bez pestek
1 szkl -
cukier waniliowy
1 łyzka
Przepis i sposób przygotowania Drożdżówki z wiśniami
Masło topimy i studzimy do temperatury ciała . Cukry roztrzepujemy lekko z jajkiem.
Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy stopniowo mieszając drewnianą łyżką wyrośnięte drożdże, jajka z cukrem, resztę mleka i stopione masło. Wyrabiamy dokładnie ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki, aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski i pojawią się pęcherzyki powietrza. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 30-50 min.
Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe bułeczki , spłaszczamy , na środek wciskamy po kilka wiśni. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na 10-15 minut.
Pieczemy w 200 C ok 20 minut, do zezłocenia.
Komentarze (4)