Przepis i sposób przygotowania na: DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ
Do większej miski przesiewam mąkę, dodaję cukier i szczyptę soli, mieszam. Robię wgłębienie, wlewam rozczyn, zagniatam mąkę do środka jednocześnie mieszając z rozczynem. Następnie dodaję mąkę, dalej mieszam. Wyrabiam ciasto około 10 minut, następnie stopniowo dodaję roztopione masło, wyrabiam kolejne 5 minut. Miskę przykrywam ścierką, ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na 90 minut.
Blachę wykładam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielę na 12 równych części, formuję okrągłe placuszki, układam na blaszce, zostawiam na kolejne 25 minut.
Kruszonka: Masło siekam, dodaję mąkę i cukier. Rozcieram palcami, aż powstaną drobne okruszki.
W cieście robię wgłębienia, układam w nich truskawki, następnie wierzch smaruję żółtkiem i posypuję kruszonką.
Drożdżówki piekę 18 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu - tylko grzałka górna i dolna).