Drożdżówki z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    20 gram
  • mąka

    4 szklanki
  • cukier

    1/3 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • palma

    1/2 kostki
  • jajko

    2 sztuki
  • mleko ciepłe

    1 szklanka
  • powidła śliwkowe

    wg uznania
  • truskawki

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z drożdży, mleka i 2 łyżeczek cukru zrobić rozczyn. Palmę wymieszać z cukrem, solą i jajkami, wsypać 1 szklankę mąki, wymieszać. Wlać rozczyn, dodać resztę mąki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić, żeby wyrosło na ok.1 godzinę. Z ciasta rwać małe kawałki, zrobić z nich kulki i spłaszczyć je. Układać na wysmarowaną blachę. Na każdym placku rozsmarować trochę powideł i ułożyć pokrojone truskawki. Piec ok.15 minut. Można je posypać cukrem, albo cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
octo 02.11.2011 18:36
Świetnie wyglądają:) lubię słodkości
Weronika_eM 10.06.2011 10:09
pyszności
Beatris 10.06.2011 09:19
Bardzo. Zniknęły w ekspresowym tempie.
iziona 09.06.2011 18:03
Jaka moc truskawek,pewnie były pyszne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat