Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z serkiem i rodzynkami
2. Mąkę wymieszanć z zaczynem drożdżowym,powoli zaczynać wyrabianie,wlewając resztę mleka, następnie dodać jajko,cukier, szczypte soli, a na samym końcu rozpuszczone i ostudzone masło.Całość wyrobić na gładkie ciasto i odstawić do podwojenia objętości, przykrywając ściereczką;
3.Nadzienie serowe: żółtko utrzeć z cukrami, następnie połaczyć z serkiem i mąką ziemniaczaną, na samym końcu dodać namoczone wcześniej w gorącej wodzie rodzynki;.
4.Ciasto podzielić na 6 w miarę równych części,z każdego kawałka formować okrągłe bułeczki, ułożyć od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Po tym czasie w każdej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem szklanki i napełnić je nadzieniem z serka. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
5.Wstawić drożdżówki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok.15-20 minut (do zrumienienia).
6.Konsumować po ostudzeniu;
Smacznego!