Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z serem i kruszonką

5.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

drożdże świeże 15 g
cukier 1 łyżeczka
mleko ciepłe 140 ml
masło miękkie 25 g
cukier 20 g
jajko 1 szt
sól 1/2 łyżeczki
mąka tortowa 280 g

Składniki na serowe nadzienie

twaróg zmielony 200 g
masło miękkie 15 g
cukier 3 łyżki
żółtko jajek 1 szt

Składniki na kruszonkę

mąka krupczatka 50 g
cukier 25 g
masło 25 g

Dodatkowo

jajko 1 szt
dżem wiśniowy 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z serem i kruszonką

Kroki postępowania

1
Przygotowanie ciasta:
W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ½ szklanki ciepłego mleka i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy pozostałe mleko z cukrem i masłem, dodajemy jajko i mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą. Na koniec wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.
Krok 1 - Drożdżówki z serem i kruszonką foto
2
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Od ciasta odrywamy niewielkie fragmenty z których formujemy okrągłe kulki (najlepiej robić to oprószonymi mąką rękami). Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej takiej dużej z pieca) w odstępach ok. 3 cm od siebie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Krok 2 - Drożdżówki z serem i kruszonką foto
3
Przygotowanie nadzienia serowego:
Żółtko ucieramy z cukrem, następnie dodajemy rozpuszczone masło i zmielony twaróg. Ucieramy aż składniki się dobrze połączą.

Przygotowanie kruszonki:
W miseczce łączymy masło z cukrem i stopniowo dodajemy mąkę. Rozcieramy składniki aż uzyskamy okruchy.

W każdej bułeczce robimy wgłębienie (można delikatnie wciskać dno szklanki) i wypełniamy je masą serową i ewentualnie dżemem. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem. Wszystko posypujemy kruszonką. Bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.

Krok 3 - Drożdżówki z serem i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 06.03.2015 13:20
Musiały być przepyszne - to widać :D
Ola1young 06.03.2015 11:20
bardzo apetyczne
smakoszek 06.03.2015 10:17
Pyszne domowe drożdżóweczki
Krystyna32 06.03.2015 09:36
ale pyszności
Wiktoria29 06.03.2015 09:31
słodki maluch ze słodka bułką :) rewelacyjne drożdżówki
Janina 06.03.2015 08:39
Mniam, pyszne bułeczki;)
Futka 06.03.2015 08:18
Cudowne i niezwykle smaczne drożdżówki. A zadowolona buzia Maluszka obrazuje to, jak świetnie muszą smakować :)
2milutka 06.03.2015 08:14
aż ślinka leci!!!!
Ali 06.03.2015 08:11
Wygląda smakowicie :)
Maridka19 06.03.2015 07:38
Pyszne drożdżóweczkoe ;) chętnie do kawki bym zjadła :)
erym 06.03.2015 00:36
dzieci to najlepsi krytycy kulinarni, werdykt jest jeden - pycha!
Hrabina w kuchni 05.03.2015 22:57
Mega apetyczne!
Malinka 05.03.2015 21:24
Nic dziwnego, że synuś taki zadowolony...skoro wcina taką smaczną drożdżówkę :)
cooked 05.03.2015 21:02
pięknie się prezentują
Agata3 05.03.2015 20:56
jakie cudowne ! lepiej wyglądają niż w niektórych cukierniach :)
marenka 05.03.2015 19:44
Pyszne bułeczki;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak