Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z serem i kruszonką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
drożdże świeże 30 g
mleko 250 g
olej 75 ml
sól 1 szczypta
cukier wanilinowy 1 op
jajko 1 szt
ser biały 300 g
żółtko jajek 1 szt
cukier puder 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z serem i kruszonką

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

NADZIENIE :

Ser biały utrzeć z żółtkiem i cukrem pudrem.

KRUSZONKA :

KRUSZONKA :
* mąka - 100 g
* cukier 50 g
* masło - 80 g

Wszystkie składniki rozcieramy w palcach tworząc kruszonkę.

CAŁOŚĆ :

Drożdże kruszymy , mieszamy z łyżeczką cukru , łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka – odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

Wszystkie składniki mieszamy z rozczynem i dokładnie wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto.

Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Wyciągamy na podsypany mąką blat i zagniatamy.

Dzielimy na 12-13 kawałków.

Każdy rozwałkowujemy.

Na środek nakładamy porcję sera , zamykamy przez pół.

Zwijamy „ślimaka” , układamy na lekko natłuszczonej blasze i ostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Smarujemy roztrzepanym białkiem , posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego na 220C piekarnika na ok. 15-20 minut.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cranberry 05.02.2014 17:02
zjadłabym jedną :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak