Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z serem i kruszonką
NADZIENIE :
Ser biały utrzeć z żółtkiem i cukrem pudrem.
KRUSZONKA :
KRUSZONKA :
* mąka - 100 g
* cukier 50 g
* masło - 80 g
Wszystkie składniki rozcieramy w palcach tworząc kruszonkę.
CAŁOŚĆ :
Drożdże kruszymy , mieszamy z łyżeczką cukru , łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka – odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Wszystkie składniki mieszamy z rozczynem i dokładnie wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Wyciągamy na podsypany mąką blat i zagniatamy.
Dzielimy na 12-13 kawałków.
Każdy rozwałkowujemy.
Na środek nakładamy porcję sera , zamykamy przez pół.
Zwijamy „ślimaka” , układamy na lekko natłuszczonej blasze i ostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Smarujemy roztrzepanym białkiem , posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego na 220C piekarnika na ok. 15-20 minut.
Smacznego!