Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z serem
Mąkę przesiać do misy miksera, dodać rozczyn, ciepłe mleko i resztę składników ciasta. Wyrobić mikserem ok. 5-7 minut końcówką z hakiem aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto można wyrobić również ręcznie, wtedy wyrabiamy około 12-15 minut (aż będzie gładkie i będzie odchodzić od rąk). Ciasto powinno być miękkie i nieco klejące, ale takie ma być.
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).
Nadzienie serowe:
Ser utrzeć za pomocą widelca z resztą składników nadzienia, wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić.
Formowanie bułeczek:
Gotowe ciasto ponownie zagnieść na stolnicy obficie oprószonej mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 6-8 mm (ciasto może się nieco kleić, dlatego stolnicę i wierzch ciasta trzeba dobrze oprószyć mąką i w miarę potrzeby nieco podsypywać, ale nie za dużo). Na połowie rozwałkowanego prostokąta rozsmarować równomiernie nadzienie ( ma pokrywać dokładnie połowę placka). Przykryć je drugą częścią prostokąta..
Ostrym nożem pokroić nowo powstały prostokąt na pół (wszerz) i każda część (czyli obydwa powstałe prostokąty podzielić na 6 pasków (każdy około 3 cm szerokości). Czyli powstanie 12 małych prostokątów.
Dwie duże blachy wyłożyć papierem do wypieków. Każdy prostokąt zwinąć dwukrotnie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem, zachowując spore odstępy.
Drożdżówki pozostawić w ciepłym miejscu na około 30 min. do wyrośnięcia.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do temperatury 180 °C.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozmąconym z łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut, aż wyraźnie się zarumienią.
Gotowe wystudzić na kratce, polukrować (w tym celu cukier puder utrzeć z gorącą wodą na jednolity, niezbyt gęsty lukier).