Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
500 gram -
sól
1 szczypta -
drożdże
40 gram -
jajko
2 sztuka -
mleko ciepłe
220 mililitr -
cukier
100 gram -
cukier waniliowy
2 łyżeczka -
masło stopione
50 gram -
żółtko jajek
1 sztuka -
cukier puder
7 łyżka -
śmietana 30%
100 mililitr -
cukier waniliowy
2 łyżeczka -
masło miękkie
2 łyżka -
mleko
1 łyżka -
białko
1 sztuka -
twaróg
500 (półtłusty)
Sposób przygotowania
Kroki postępowania
Do ciepłego (ale nie gorącego!) mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Wymieszać i odstawić do podrośnięcia na ok. 10 minut. Mąkę z solą przesiać. Podrośnięty zaczyn dodać do mąki. Dodać roztrzepane jajka, cukier, cukier waniliowy i zagniatając stopniowo dolewać stopione masło. Ciasto wyrobić ręcznie, w robocie lub automacie do chleba. Odstawić do podrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Komentarze (10)
Nie masz konta? Zarejestruj się